De nieuwe Braziliaanse president Lula da Silva heeft duidelijke plannen voor de landbouwpolitiek van het land. Zo heeft hij aangekondigd om boeren te belonen met goedkope kredieten als zij maatregelen treffen om de uitstoot van kooldioxide te verminderen.
Dat kan betekenen dat de Europese landbouw en agrarische productie kunnen worden geconfronteerd met extra concurrentie van Braziliaanse boeren. Daarnaast heeft Da Silva aangekondigd dat hij de Mercosur-handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en Latijns-Amerikaanse landen, wil aanpassen.
Voorwaarden
Hoewel de EU-landen positief staan tegenover een aanpassing, zijn er ook aarzelingen om tot ratificatie van het huidige al ondertekende verdrag over te gaan. De EU is bezorgd over de impact van de landbouwexporten van de Mercosur-landen op de Europese landbouw en heeft daarom aangegeven dat er alsnog bepaalde voorwaarden moeten worden gesteld aan de ratificatie van het verdrag.
Die voorwaarden richten zich vooral op de maisexport als gevolg van de uitbreiding van landbouwgronden op de plek van gekapte oerwoudbossen. Dat milieuargument wordt niet alleen gebruikt door natuurorganisaties als Greenpeace, maar ook door Europese landbouwkoepels die zich keren tegen verhoogde vleesimport uit Zuid-Amerika.
Andere koers
Dat Lula een geheel andere landbouwkoers gaat volgen dan zijn voorganger Bolsonaro was te verwachten gezien zijn vorige presidentschap. Afgelopen week maakte hij bekend dat hij de vroegere milieuactiviste Marina Silva heeft benoemd tot de nieuwe milieuminister. Zij was eerder ook al enkele jaren minister in de vorige regeerperiode van president Lula en staat bekend als beschermer van het Amazone-oerwoudgebied.
Da Silva heeft ook aangekondigd dat hij zich gaat inzetten voor de ontwikkeling van de Braziliaanse familieboerderijen. Hij stelt dat deze boerderijen de capaciteit hebben om het hele land van voedsel te voorzien. Tot slot heeft de president aangekondigd dat hij de Braziliaanse landbouwproductie wil verhogen zonder dat daarvoor een enkele boom hoeft te worden gekapt.
Bron: Nieuwe Oogst