De huidige situatie op de landbouwmarkten wordt gekenmerkt door een mix van onzekerheden en fluctuaties, gedreven door weersomstandigheden en beleidsverwachtingen. In dit artikel bespreken we de stand van zaken op de tarwe-, mais-, soja- en bijproductenmarkten. Terwijl regenval de graanoogsten in Europa vertraagt, blijven de maisprijzen stijgen door tegenvallende opbrengsten in diverse regio’s. Sojaprijzen tonen een opwaartse trend te midden van veranderende weersvoorspellingen in Noord-Amerika. Daarnaast blijven bijproducten zoals bietenpulp en sojahullen over het algemeen goed beschikbaar.
Afwachtende graanmarkt: oogst van tarwe en prijzen van mais
Het natte weer in Frankrijk blijft de oogst van de tarwe opschorten. Voor komend weekend wordt er ook weer regen voorspeld in grote tarwegebieden. In Duitsland en Polen is de oogst ook begonnen, maar wordt eveneens door de regen belemmerd. Door de zorgen blijven de graanprijzen flink, maar toch zien we van de week een lichte daling op de Matif. Er heerst een afwachtende houding op de tarwemarkt, wachtend op verdere oogstgegevens.
Maisprijzen blijven stijgen, met steeds meer gebieden die de maisoogst naar beneden bijstellen. In de Balkan en Zwarte Zee gebied zijn de verwachtingen naar beneden bijgesteld, vanwege droogte en hittegolven, in Europa blijft het natte weer zorgen dat mais niet optimaal groeit en er dus minder geoogst wordt.
Prijzen soja stijgen door weeromstandigheden en EUDR-beleid
In Noord-Amerika wordt voor de komende periode warm en droog weer verwacht, iets wat de handelaren op de voet volgen voor de ontwikkeling van de groei van de sojabonen. Er zijn uitstekende gewascondities momenteel, maar mocht het warme weer parten gaan spelen zou dit om kunnen slaan naar een echte weermarkt. Dalende sojaprijzen zijn veranderd naar wat stijgende prijzen, ook op de termijn stijgen de prijzen. Daarnaast is er nog veel onduidelijk over het nieuwe EUDR-beleid, wat zorgt voor hogere prijzen soja vanaf 2025.
Zoals afgelopen editie vernoemd, lijkt raap komend winter krap te worden door een tegenvallende oogst, prijzen op de termijn zijn nog stevig geprijsd, maar voor de korte termijn goed betaalbaar.
Bijproducten goed beschikbaar
Bietenpulp wordt krapper aan de voorkant, met name gemelasseerd. Ongemelasseerde bietenpulp is nog wel voldoende beschikbaar. Voor de nieuwe oogst staan de bieten er goed voor, de campagne gaat naar verwachting in week 36/37 van start. Sojahullen en palmpitschilfers zijn op de korte termijn goed beschikbaar en gunstig geprijsd, maar prijzen voor de termijn lopen licht op. De palmolie productie en export in Maleisië steeg sterk, met 41 procent vergeleken met dezelfde periode in juni vorig jaar. Tarwegries is eveneens goed beschikbaar en goed geprijsd.
Bron: Agrifirm