Nieuwe middenklasse New Holland-maaidorser: ‘Capaciteit en veelzijdigheid’

New Holland brengt met de lancering van CH7.70 een nieuwe middenklasse maaidorser op de markt. Een hogere doorvoer met het vernieuwde Crossover Harvesting-concept wordt gecombineerd met de zachte doorwerking van de beproefde Twin Rotor-scheidingstechnologie. New Holland claimt daarmee toonaangevend te zijn als het gaat om de hoogste dors- en scheidingscapaciteit.

“Constante hoge prestaties tegen lage kosten”

Nieuwe maaidorser

De nieuwe maaidorser combineert met het nieuwe concept en de beproefde techniek volgens New Holland ‘het beste van beide werelden’. “We hebben de CH7.70 ontworpen voor professionele akkerbouw- en loonbedrijven die een maaidorser zoeken, die onder alle omstandigheden consistent hoge prestaties levert tegen lagen kosten”, legt Lars Skjoldager Sørensen uit. Hij is voor New Holland global productmanager voor de oogstmachines.

Grootste trommels in het segment

New Holland claimt met de nieuwe Crossover-techniek een doorvoer te leveren die 25 procent hoger ligt dan die van conventionele maaidorsers in hetzelfde segment. De winst wordt gecreëerd door twee trommels in het dorssysteem, die beide een diameter van zeshonderd millimeter hebben. Bovendien zijn ‘de grootste trommels in het segment’ verstevigd volgens een heavy duty-ontwerp. Met de gebruiksvriendelijke gesegmenteerde dorskorf kan binnen twintig mintuten worden overgeschakeld naar een ander gewas.

Beproefde technieken

Het dorssysteem wordt gecombineerd met het beproefde New Holland Opti-Thresh-systeem. Dat kenmerkt zich door het snelle aanpassen aan de gewasomstandigheden en -rijpheid, door de achterkant van de dorskorf te verplaatsen. Daar komt geen gereedschap aan te pas. Wanneer de scharnierende bovenkant van de trommel is losgekoppeld, is de wrijving zachter. Dat komt de strokwaliteit ten goede.

Twin Rotor is een concept van New Holland dat 45 jaar geleden voor het eerst werd geïntroduceerd. Het systeem wordt geroemd om de efficiëntie, het zachte dorsen en een eindresultaat met minder gebroken graan. Voor de CH7.70 is een 21 inch Twin Rotor-systeem ontwikkeld met een lengte van 3,45 meter, dat een afscheidingsoppervlakte van ongeveer 2,9 vierkante meter biedt.

Voor de dorser worden de Varifeed-maaiborden tot 9,15 meter geplaatst, maar ook is er een gloednieuwe uitvoering van 8,53 meter. De voorkant van de behuizing kan de chauffeur mechanisch afstellen om het maaibord perfect uit te lijnen. Resultaat is een vlotte, laminaire gewasstroom met een grotere doorvoer.

Drievoudige cascade

Een drievoudige cascade, de Trimple-Clean, biedt in de reiniging vijftien procent meer capaciteit. Dit is afgestemd op de hoge dors- en afscheidingscapaciteit van de maaidorser. Een kruisvijzel met dubbele spiralen zorgt er voor dat het graan sneller naar de elevator wordt gebracht. Dit verhoogt de doorvoer en capaciteit.

Maaidorser hellingproof

Voor hellingen heeft New Hollande de maaidorser uitgevoerd met SmartSieve, die er voor zorgt dat de zeef tot een hellingsgraad van 25 procent in balans blijft. De zeefwerking is gebaseerd op het toerental van de ventilator en de grootte van de korrel. Zo wordt de optimale werphoek bepaald. Het ventilatortoerental wordt verlaagd als de dorser de helling op rijdt. Zo wordt voorkomen dat graan uit de achterkant van de dorser verloren gaat. Heuvelafwaarts wordt toerental weer verhoogd om te voorkomen dat de reinigingsschoen verstopt raakt.

In de maaidorser is een Cursor 9-motor gelegd, die 374 pk genereerd, weer 34 pk meer dan de voorganger de CX6.90. De dorser heeft slecht vier smeerpunten, bereikbaar via de grote onderhoudsdeur op de strokap. Dit maakt het onderhoud een stuk eenvoudiger en sneller.

“Mondiaal leiderschap met nieuwe maaidorser bevestigd”

“New Holland revolutioneerde 45 jaar geleden de manier waarop boeren oogsten. Nu met de lancering van de nieuwe CH Crossover Harvesting-maaidorser, wordt het mondiale leiderschap op oogstgebied bevestigd”, onderstreept brand president Carlo Lambro van New Holland. “Elke landbouw- en loonbedrijf wordt de kans geboden om productiever, veelzijdiger en effectiever te zijn. Het biedt het beste van twee werelden, de beste Twin Rotor- en conventionele technologieën van New Holland, voor een toonaangevende doorvoer.”

De New Holland CH7.70-maaidorser is vanaf deze maand in Europa beschikbaar.

Tekst: New Holland en Martin de Vries
Foto’s New Holland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.