AVR stelt op de beurs Interpom haar nieuwste innovatie voor. Het kalibermeetsysteem op de Puma 4.0. Dankzij het camerasysteem op de bunkervulband krijgt de teler perfect inzicht in de opbrengst en dat nauwkeuriger dan ooit.
Aardappelen worden via visietechnologie herkend, eventuele stenen of kluiten zijn hierbij buiten beschouwing gelaten.
Waarom kalibermeting?
“Reeds jaren zijn verschillende opbrengstmeetsystemen beschikbaar voor aardappelrooiers. Eén van de nadelen van deze systemen is dat het slechts weegcellen zijn die een bepaalde waarde doorgeven. Het systeem kan geen onderscheid maken tussen aardappelen en kluiten of stenen”, vertelt Pieter Galle, productmanager bij AVR.
“Het kalibermeetsysteem op basis van cameradata herkent eerst de aardappelen in de productstroom en meet ze daarna. De gegevens die weergegeven worden, zijn bijgevolg 100 procent relevant.”
Kwaliteitsparameter binnen aardappelteelt
Kaliber is een erg belangrijke kwaliteitsparameter binnen de aardappelteelt. “Denk maar aan pootgoed, aardappelen voor de versmarkt en de frietindustrie. Als teler kan je zien welk aandeel van de geoogste aardappelen de gewenste kalibermaat heeft. Zo beschik je over gedetailleerde info over ten minste één kwaliteitsparameter van je product.
De resultaten van de kalibermeting kunnen bovendien inzichten geven voor toekomstige agronomische belissingen.” Ook de rest van de keten heeft zo perfect zicht op welke kalibers geleverd worden en hoeft niet alleen op steekproeven af te gaan.
In het kader van precisielandbouw – waar het hoofddoel toch is om met de beschikbare middelen zo’n efficiënt mogelijk resultaat te behalen – is kalibermeting, net als opbrengst, een erg interessante lakmoesproef. “De kennis over alle inputs is al aanwezig, maar nu is ook de data van het resultaat beschikbaar”, besluit Galle. “En niet enkel in het aantal vrachtwagens per veld, maar ook met de bijhorende positie of zone in het veld.”
Hoe werkt het?
Om perfect inzicht te krijgen in wat er op het veld is geoogst, heeft AVR een digitaal kalibermeetsysteem geïntegreerd op de zelfrijdende Puma 4.0-aardappelrooier. Dit systeem maakt gebruik van camera’s die op de bunkervulband zijn gemonteerd om de aardappelgrootte tijdens de oogst te bepalen. De beelden zijn verwerkt via AVR Connect en de verzamelde gegevens kunnen vervolgens op twee manieren weergegeven zijn.
De gemeten kalibers kunnen ofwel geospatiaal of in een matrix weergegeven zijn. De geospatiale weergave geeft een overzicht van welke kalibers per zone in het veld zijn geoogst. De matrixstructuur geeft een overzicht van de verschillende groottes (lengte en breedte) van de aardappelen als percentage van de totale geoogste hoeveelheid van een trip of veld. Alle bereiken binnen de matrix kunnen zijn aangepast op basis van specifieke klantwensen. Kortom, het AVR-kalibermeetsysteem maakt een volledig digitale weergave van de grootte van de geoogste aardappelen mogelijk.
In de praktijk
De kalibermeting wordt voorgesteld tijdens de beurs Interpom op 24, 25 en 26 november 2024 in Kortrijk (België) en is voortaan beschikbaar op de Puma 4.0.
Bron en beeld: AVR