Maatschap De Groot boert in Flevoland op twee locaties. In Creil op lichte zavelgrond en in Bant op zeeklei van 30 tot 35 procent afslibbaar. Qua rooiwerk wil het bedrijf zelfvoorzienend zijn en het liefst kunnen lossen op de kopakkers. Dat vereist een zelfrijder die in combinatie met egelbanden flexibiel kan schakelen tussen een reinigingssysteem voor lichtere én voor zwaardere rooiomstandigheden.
Op het bedrijf van 160 hectare is jaarlijks circa 55 hectare pootgoed en 20 hectare witlof te rooien. Daarnaast staan 37 hectare uien en vier hectare rode bieten op het programma om op te laden.
Begin september zijn de oogstomstandigheden – na beregenen- in het perceel Bartina’s in Bant nog goed, maar het stuiven neemt al weer snel toe. “Over dik een week geven ze regen af, dus ineens is er weer ‘enige haast geboden’ om zo veel mogelijk pootgoed voor de regen de kistenbewaring binnen te rijden”, geeft bedrijfsleider Remy Metselaar aan.
Reinigingsintensiteit
Deze RA3060 met een rooiunit invoerbreedte van 165mm is voorzien van drie fijne zeefmatten (lengte 8,91 meter, graafmat steek 36, zeefmatten steek 32) met één loofrol achter de tweede mat. Belangrijke troeven van de zelfrijder zijn de twee egelbanden in combinatie met de montage van één van de twee reinigende rollensets. Waarvan er één achter de eerste egelband via een snelwisselsysteem is gemonteerd. Volgens Metselaar is deze keuzemogelijkheid uniek in het segment van tweerijige zelfrijders.
Twee reinigingsmodules
Vanwege de droge rooiomstandigheden heeft Metselaar op de klei bij Bant op dit moment voldoende aan de reinigingsmogelijkheden van de Easy-Clean rollenset. Deze set heeft zes dwarse rollenparen die bestaan uit een rubberen spiraalrol en een metalen gladde rol. De hoogte van de metalen rollen ten opzichte de spiraalrol is instelbaar, zodat de productstroom een langere of kortere ‘stand tijd’ op de rollen heeft.
Easy-Clean rollenset
Wanneer de kleinere gladde rollen naar beneden worden gedraaid wordt de aangrijpende werking op de productstroom van het spiraalprofiel op de rubberen rollen vergroot, dit voor een intensievere reiniging. Wanneer de bovenzijde van rollen gelijk loopt draait de productstroom het snelst over de rollenset. Deze instelling is bij het uienladen gebruikt.
Omwisselen naar axiaalset
Wanneer er aardappelen en witlof op de klei onder nattere omstandigheden gerooid moeten worden, dan kan de Easy-Clean rollenset via een snelwisselsysteem worden vervangen door de axiaalrollenset van 18 rollen, waarvan de rollen evenwijdig aan de productstroom lopen en waarvan de draaisnelheid instelbaar is. Het wisselen is met twee man met behulp van een heftruck in een half uur uit te voeren.
Surplus aan mogelijkheden
Een zelfrijder is een dure machine. Maar daar krijg je ook veel voor terug volgens Metselaar: “Het voordeel van altijd zelf je eigen rooitijdstip bepalen is belangrijk, maar ook de regie over de afstellingen tijdens het rooiwerk. Vooral bij de witlof steekt het instellen van de rooibek en de diepteregeling nauw om de penlengte zo uniform mogelijk te rooien. Omdat alle onderdelen van de reiniging variabel instelbaar zijn heb je met deze machine de rooikwaliteit goed in de hand”.
Wendbaarheid
Sven Hecht, vaste medewerker bij De Groot en één van de chauffeurs op de RA3060, prijst de wendbaarheid met de zwanenhalsbesturing van de zelfrijder. “Met één keer indraaien en achteruitsteken draai ik voor twee verse rijtjes. De kopakkers hebben wij op zes meter breed, dat is voldoende”.
De bunker wordt gelost op de kopakker. “Dat red ik maar net op dit perceel Bartina’s , want twintig meter voor het einde begint de bunkersensor te waarschuwen dat er gelost moet worden”. Om het rooiproces in de gaten te houden focust hij zich vooral op de negen camera’s in de cockpit. Iedere camera is via het touchscreen in te zoomen voor een scherp beeld van de situatie. Naar de besturing op GPS of voelers heeft hij geen omkijken. Wel laat hij de machine 0,5 tot 1,0 procent in hondengang lopen ten opzichte van de rooibek om de rugstructuur van de naastliggende rug niet te verstoren. “De machine optimaal afstellen dat vind ik het mooist. Ook dat het toerental gekoppeld is aan de rijsnelheid werkt prettig. De rooier is met extra verlichting uitgerust, zodat ik in het donker ook goed zicht houd op het rooiproces”.
Fotoreportage
Tekst en beeld: Jan Geert Vedelaar