Wereldwijd neemt de vraag naar fritesaardappelen flink toe. Niet alleen in Europa, maar ook vooral in het Midden- Oosten worden nieuwe fabrieken uit de grond gestampt om aan de groeiende vraag naar frites te voldoen. Aardappelen die geschikt zijn om frites van te maken, zijn niet aan te slepen.
Handelshuizen zoals Interseed Holland B.V., met een portefeuille dat voor tachtig tot negentig proces gevuld is met rassen geschikt voor de verwerking tot frites, merken dat direct. “Wij groeien ieder jaar, maar als je groter wordt, wordt het steeds lastiger om het gewenste areaal onder te brengen. Vooral omdat het pootgoedareaal onder druk staat.”
Op zoek naar pootgoedareaal
Concreet betekent het, dat Interseed op zoek is naar pootgoedareaal om opkomende rassen als Chenoa, Francis, Montis en Travis onder te brengen. “Blijkbaar hebben we de goede kweeklijn te pakken. Onze rassen slaan aan”, vertelt directeur Henk Feddes van Interseed. “Vorig jaar zagen we al een toenemende vraag, maar toen is het wel gelukt om het gewenste areaal onder te brengen. De volgende stap vooruit is steeds moeilijker te realiseren. Het aantal hectares hangt voor een deel af hoeveel extra we nog bij onze huidige Interseed telers onder kunnen brengen, maar we hopen ook op nieuwe telers.”
Zorba
Het grootste ras van Interseed is op dit moment Zorba. Een vroeg ras welke sterk is op schurft en virus, met een goede bakkwaliteit. Het pootgoed areaal van Zorba zal aankomend jaar gelijk blijven. “Onze grootste uitdaging is, of we de wens in areaalgroei van nieuwe rassen wel kunnen bijhouden. Het gaat niet zo zeer om één ras, alle vier moeten groeien. Het is een luxe situatie. We blijken namelijk een serieuze gesprekspartner voor de verwerkende industrie.”
Prijsniveau consumptieaardappelen
Het prijsniveau van de consumptieaardappelen voor de frietindustrie is inmiddels op een gemiddeld niveau. “Vorig jaar zagen we dat door misoogsten, de prijs behoorlijk werd opgedreven. De marktpartijen werden namelijk behoorlijk zenuwachtig om aan de vraag te kunnen voldoen. Het is nu wat rustiger. De verwerkers hebben op dit moment hun behoefte naar grondstoffen rond staan, maar voor hoe lang is de vraag. Het is over het algemeen een wankele basis.”
Interseed heeft rassen die relatief vroeg afrijpen. Dat betekent dat er minder risico is. “Francis is momenteel onze rising star, maar er zijn nog enkele middenvroege rassen die opkomen. Het zijn allemaal rassen die bijvoorbeeld sterk zijn tegen virus, goed tegen hitte en droogte kunnen en met minder stikstof toe kunnen. Ze zijn robuust en klasse vast, waardoor we ook weinig verlaging hebben in de nacontrole.”
Afzet is geen probleem
Afzet is geen probleem. “Een ras als Chenoa is redelijk nieuw, maar is een paar maand geleden nog door McDonalds op de lijst gezet om te gebruiken voor de fastfood. Dit geldt eigenlijk voor al onze rassen en dat geeft ook een spinoff richting onze klanten. Dat onze fritesrassen zo gewild zijn, is een luxe situatie. Omdat ieder ras vanuit teeltoogpunt zijn eigen pluspunten heeft, hopen we nieuwe telers te overtuigen om een ras van ons te telen, zodat we het pootgoedareaal goed onder kunnen brengen.”
Interseed Holland
Interesse? Neem contact op met Interseed Holland via area manager Arie van der Spek +31 6 12 37 98 74 of via info@interseed.nl. Voor meer informatie zie ook www.interseed.nl.
Tekst en beeld: Martin de Vries
Ontvang de Akkerbouwkrant gratis thuis op de mat
Dit, en vele andere verhalen recht uit het veld, lees je in de Akkerbouwkrant. Wil je ook de mooiste artikelen en reportages thuis op de mat?
De Akkerbouwkrant verschijnt zes keer per jaar met elke uitgave een verdiepend thema. De Akkerbouwkrant is semi-redactioneel en brengt positieve artikelen uit de markt. Met diverse reportages en praktijkervaringen komt de akkerbouwer aan het woord.
Klik hiernaast of ga naar akkerbouwbedrijf.be/abonneren voor alle mogelijkheden.