ILVO brengt zijn uitgebreide aardappelexpertise mee naar de grootste openlucht beurs voor aardappeltelers. Potato Europe reist jaarlijks door Europa en strijkt dit jaar op 6 en 7 september neer in Doornik.
Bestrijding van coloradokevers
In droge en warme jaren zijn Coloradokevers de belangrijkste plaag in aardappelteelt die zorgt voor extra kosten voor gewasbescherming en opbrengstverlies. Op Potato Europe demonstreert ILVO hoe drones met behulp van camera’s en artificiële intelligentie (AI) effectief kunnen helpen bij vroegtijdige detectie van ziekten. Op een aardappelveld starten keverpopulaties op een bepaalde locatie. Door die locatie vroegtijdig te bepalen kan de landbouwer op tijd de plaag bestrijden. Die kennis stelt landbouwers in staat om gerichte bestrijdingsmaatregelen te nemen en heel precies te behandelen.
Drones en AI kunnen niet alleen Coloradokevers detecteren, maar ook andere plagen, onkruid en ziektes. Zo kan er bijvoorbeeld met hyperspectrale sensoren Phytophthora en Alternaria gedetecteerd zijn, voordat die met het blote oog zichtbaar zijn. Deze vroege waarnemingen dragen bij aan effectievere bespuitingen.
Snelle en accurate diagnoses van aardappelziektes
Het Diagnosecentrum voor Planten van ILVO presenteert op de beurs innovatieve methoden om snel en accuraat aardappelziektes te detecteren. Innovatieve technieken stellen hen in staat om in het labo of ter plaatse in het veld nauwkeurige diagnoses te stellen. Met behulp van RNA & DNA-sequencing kunnen ze precies vaststellen welke ziekte aanwezig is. Ook zijn er testen voor landbouwers om zelf in het veld analyses uit te voeren. De tests voor landbouwers kan je vergelijken met de zelftests voor COVID-19 en kunnen gebruikt zijn om te verifiëren wat de landbouwer visueel waarneemt. Bij het DCP kan je terecht voor onderzoek van zieke planten en voor opsporing van schadelijke organismen in onder meer grond, water en voorraadgoederen.
Aardappelcysteaaltjes onder controle?
Twintig jaar geleden had de aardappelteelt veel last van aardappelcysten veroorzaakt door het aardappelcysteaaltje (Globodera). Op dit moment zijn resistente rassen de oplossing. Echter ziet ILVO in het buitenland dat aaltjespopulaties zich aanpassen. Project GLOBEVO wil de situatie van aardappelcysteaaltjes in België in kaart brengen om problemen in de toekomst te vermijden. ILVO rekent daarvoor op de hulp van aardappeltelers om bij te dragen aan dit onderzoek naar nematoden.
Platformen en tools voor de aardappelsector
Test- en Experimenteer Faciliteit (TEF):
De Vlaamse AgrifoodTEF (www.agrifoodtefvlaanderen.be) helpt bedrijven om innovaties met AI, data en robotica in de agrovoedingssector sneller en succesvoller op de markt te brengen. Met AgrifoodTEF zal ILVO services op maat aanbieden, zoals prototypebouw, beeldanalyse, training van algoritmes en testing onder realistische praktijkomstandigheden om deze technologische oplossingen te testen, implementeren en valideren.
Djustconnect (djustconnect.be)
Ook de aardappelsector bulkt van de data. Om deze data veilig, efficiënt én met respect voor de aardappelteler te delen doorheen de agrovoedingsketen, kan je rekenen op het datadeelplatform DjustConnect. Naast de technische IT-infrastructuur, voorziet DjustConnect ook verschillende services en ondersteuning aan landbouwers, bedrijven en organisaties voor het realiseren van hun digitale transformatie. Kom meer ontdekken over deze en andere TEF services op de ILVO-stand.
Optispray onderzoeksproject: experts aanwezig op de stand
Het project draait rond economische- en milieuwinst door efficiënt te spuiten. Het VLAIO project gebruikt computermodellen om de optimale toepassingstechniek te bepalen in functie van gewas en ziekte, rekening houdend met verschillende parameters zoals groeistadium en weersomstandigheden. Zo zullen in de toekomst landbouwers een app kunnen gebruiken die hen zal helpen om op de juiste plaats op het juist moment te spuiten.
Potato Europe
ILVO kijkt ernaar uit om bezoekers te verwelkomen op Potato Europe 2023 en hen te informeren over het onderzoek en innovaties in de aardappelteelt.
Bron en beeld: ILVO