Fabrikant Mechatec uit Tollebeek heeft haar volautomatische kistenreiniger van een update voorzien. Met de Next Generation is het beproefde BOXER-systeem drie jaar geleden al dusdanig verbeterd zodat onder andere het water hergebruik gemakkelijk is te koppelen. Met de nieuwste vernieuwing zijn kisten van klein tot groot, hoog tot laag, in dezelfde machine gereinigd.
De BOXER kan de kisten draaien, legen en wassen. De afmetingen kunnen variëren van 110 bij 80 en 60 centimeter hoog tot 240 bij 125 en 140 centimeter hoog. “Van appelkisten tot de grootste aardappel- en wortelvarianten. Het past allemaal in dezelfde machine.
De constructie is gelijk”, vertelt directeur Henk Petter van Mechatec Box Handling Systems. Met de mogelijkheid speelt de fabrikant uit Tollebeek ook in op een ontwikkeling in andere delen in de wereld. Daar kiest men vanwege de capaciteit steeds vaker voor grotere kisten, terwijl 160 in Nederland eigenlijk de standaard is. “Grotere kisten betekenen simpelweg meer inhoud en minder heftruckbewegingen. Daarin lopen andere werelddelen toch wel wat voor op Nederland”, constateert Petter, “De Nederlandse telers zijn erg gericht op 160 centimeter, met het oog op koeling en droging. De drang naar automatisering is daardoor groter omdat er meer heftruckbewegingen zijn. Met grotere kisten kun je met één man echter meer tonnages wegzetten”.
Verschillende afmetingen
De nieuwste update aan de kistenreiniger maakt het ook mogelijk om kisten met andere afmetingen te verwerken. “Daar lopen we nu tegenaan. Bij het bouwen van schuren is soms meer naar de hoogte gekeken, waardoor je niet altijd goed uitkomt met de standaardkisten. Daardoor krijg je speciale afmetingen. Voor onze kistenreiniger geldt dat als het nu om een kist gaat van 140 of bij wijze van spreken 120 centimeter hoog, het allemaal door één machine kan.”
Het principe van de kistenreiniger bij Mechatec is al jaren beproefd en zeer effectief. De basis van de kistenreiniger is het rotatieframe van de BOXER kistendraaier, waarin de kist is geklemd. De binnen- en buitenzijde zijn vervolgens onder druk van circa 20 tot 25 bar grondig gereinigd, terwijl de kist ronddraait. Hierdoor valt het restproduct in een opvangbak. Door het vernieuwde intensieve buitenkant reinigingssysteem is één rotatie nu voldoende, wat de capaciteit nog verder verhoogt.
Waterhergebruik
Mechatec heeft het waterhergebruik, voor het wassen en ontsmetten van kisten, verder geperfectioneerd, waardoor het proces in één werkgang gaat. “We maken gebruik van een afvalwaterreinigingssysteem. Het water is na het reinigen opnieuw aangeboden aan de schoonwaterpomp.” Ook met slootwater kan het systeem goed overweg. Een stap verder is het uitfilteren van bacteriën. Het gaat daarbij om microscopische fijnfiltratie/desinfectie door middel van UV of een ander desinfectie systeem. “De kostprijs van de kistenreiniging gaat in zo’n geval wel omhoog, maar we merken wel dat de optie om het vuile water terug te brengen tot ‘proceswater’ steeds meer aan de keukentafel is besproken. Wij hebben er al twintig jaar ervaring mee en hebben het al meerdere keren gemaakt.”
Van de wasinstallatie draaien er inmiddels meer dan vierhonderd. De kistenreiniger valt ook dit jaar nog in de hoogste categorie van de MIA/VAMIL-regeling, waardoor de aanschaf erg interessant is.
Binnenkort is er door de fabrikant een tweede Next Generation-installatie aflevering aan een Zwitserse klant.
BF 280 kistenvuller
De BF280-kistenvuller van Mechatec werkt met dezelfde af- en opstapelaar als de kistenreiniger. “Deze modulaire ketting aangedreven stapelaar kan altijd 3,5 ton tillen. Dus één model, die naast alle modulaire middenmachines past. Daar doen we geen concessies in.” Verder is er ook een combinatie van invoerbaan en stapelaar mogelijk, de middelste machine is ook als stand alone machine te configureren.
Voor Mechatec staat het borgen van de kwaliteit van het te verwerken product, dat in de kist wordt geladen, voorop. “Dat is immers het geld van de teler.” Daarbij hoort een altijd werkende machine voor het vullen van de kisten. “Belangrijkste eigenschap van de BF280 is de rustige en vlakke aflegging van het product in de kist. In plaats van dat er een heuvel in het middel van de kist ontstaat, werken wij met vingers, die het gewas door de vorm van de uitstroomplaat naar de juiste richting begeleiden. Daardoor is er nog steeds geen contact met rubber of constructie delen zodat klei en dergelijke niet aankoekt. Er wordt niet tegen het product gedrukt. Er is een natuurlijk verloop waardoor op de meest productvriendelijke manier de kist vlak wordt gevuld.”
Petter laat al doorschemeren dat er op korte termijn een kleinere versie van de BF280 op de markt komt. “Het volledig geautomatiseerde proces, maakt het ook mogelijk om data te verzamelen die via USB of gekoppeld aan een mailprogramma, later gebruikt kan worden in het bedrijfsproces. Denk bijvoorbeeld aan perceelnummers, dagtotalen, ras of weersomstandigheden of het aantal kisten per ras. Daarom is de kistenvuller enorm interessant voor telers, die zelf hun producten verwerken, maar ook om data door te kunnen geven aan de handelshuizen.”
Dit betreft een artikel uit onze Akkerbouwkrant. De Akkerbouwkrant gratis thuis op de mat?
Tekst: Martin de Vries
Beeld: Mechatec