Vrijdag 1 juli jl. introduceerden Nufarm en Kamps de Wild de NUCROP gewasdodingsmachine aan de pers. Door het gebruik van een geleidevloeistof is de werkbreedte voor het snel en volledig doden van gewasstengels middels elektrificatie op de NUCROP machines nu beschikbaar tot een werkbreedte van 12 meter. Uitgaande van een rijsnelheid van 5 km/h is daarmee een capaciteit van 4,5ha/uur mogelijk.
Nieuwe applicators zijn in ontwikkeling (2023) om de machine ook inzetbaar te maken voor onkruidbestrijding in mais en bieten en voor het afdoden van grasland, knolcyperus, groenbemesters en valse zaaibedden.
Marktbenadering Nederland
NUCROP is een ontwikkeling van Nufarm, de leverancier van de Volt.fuel én van Crop.Zone, de machinefabrikant van de Volt.cube generator, applicatorbomen en de elektrificatie-applicators. De spuittechniek is momenteel van Caffini betrokken.
Voor de Nederlandse markt is de rechtstreekse verkoop, begeleiding en service van het machinegedeelte aan de eindgebruiker volledig in handen van Kamps de Wild. Daarbij biedt de machine importeur een landelijke dekking aan van gecertificeerde NEN480 specialisten voor de begeleiding en training van de NUCROP operators. Nufarm distribueert de speciaal ontwikkelde Volt.fuel via het GBM dealerkanaal in Nederland.
De NUCROP machine werkt alleen op de Volt.fuel die Nufarm levert. Dit is volgens Nufarm geborgd via ‘RFID etiketten’ in de fustdop die af-gescand worden aan de machine. Daarnaast registreren sensoren in de spuitapplicatie ook de juiste samenstelling van de geleidingsvloeistof.
Green deal
De marktintroductie van de NUCROP past voor alle partijen in de trend naar een afname van de inzet van chemische middelen, het gebruik van groene middelen en de inzet van hybride vormen van (milieuvriendelijke) gewasverzorging.
Werking
Met behulp van de 300 liter fronttank en 12 meter spuitboom en een dosering van 10 liter Volt.fuel is er onder hoge druk een fijne nevel geleidingsvloeistof in het gewas gespoten.
De trekker drijft via de aftakas de Volt.Cube transformator aan, die de mechanische energie omzet naar elektrische energie met een vermogen tot 112 kW (7 kW per applicator) en met een instelbare spanning van 2.000 tot 5.500 V bij een stroomsterkte van 1- 1,5 Ampère. Voor de variant met negen meter werkbreedte is een 150 pk trekker vereist, voor de 12 meter variant één van 200 pk.
Aan een spuitboomconstructie zijn applicators aangebracht die over het gewas strijken en waarbij een stengel (plant) in aanraking komt met een negatieve en positieve pool; waarna er hoogspanning door de plantstengel gaat, zodat de cellen meteen afsterven en uitdrogen.
Nabehandeling
De werking is zo goed – mits juist toegepast – dat een herhaling niet nodig is. Hoewel het niet is uit te sluiten dat chemische nabehandeling in sommige pootgoedrassen nodig is; vanwege de groeikracht van het gewas. Ronny Traas van Nufarm geeft aan dat dit vorig jaar helemaal niet is voorgekomen op de proeflocaties. Het zal vermoedelijk op kunnen optreden wanneer pootgoed later dan 12 dagen na de behandeling pas gerooid is. En dat bij NAK-controle kan blijken dat nabehandeling toch veiliger is. Nabehandelen met de NUCROP is dan niet effectief, aangezien de ‘verhoute’ afgestorven stengels geen stroom geleiden.
Uitgebreid getest
De werking is in 2021 getest op diverse percelen met pootgoed-, zetmeel- en consumptieaardappelrassen, waaronder een weelderig perceel Markies (consumptie). De conclusie is dat de applicators op alle type gewassen goed werk afleveren.
Dit oogstseizoen is de machine door vier loonwerkers uitgebreid getest op verschillende percelen, rassen en grondsoorten. Vanuit daar hopen Nufarm en Kamps de Wild tot een meer gespecificeerd advies te per gewastype te komen; ten aanzien van de dosering Volt.Fuel en het toe te passen vermogen.
Veilig werken
Wanneer de machine in werking is, is 10 meter afstand houden vereist. Wanneer de machine stroom genereert is de combinatie altijd geaard via twee schijven aan de zijkanten van de machine. Als deze niet in de grond zijn, werkt de machine niet.
De machineoperator krijgt een uitvoerige (veiligheids-)instructie door de gecertificeerde monteurs van Kamps de Wild. Door Nufarm zijn ook uitgebreide testen gedaan op de veiligheid van de methode voor het bodemleven, waaronder een ‘wormenproef’. Er zijn tot op heden geen negatieve effecten ontdekt.
Veilig werken staat voorop. Afstand houden en permanente aarding om reststroom richting aarde weg te laten lekken.
Knolkwaliteit
Ronny Traas van Nufarm heeft in de afgelopen drie jaren nauwgezet onderzoek gedaan naar de mogelijke effecten van elektrificatie op de kwaliteit van de knol. De conclusie tot nu toe is dat die er niet zijn. Door de onmiddellijke doding van het loof blijft de teler gevrijwaard van naveleindrot, want de knol laat na vijf tot zeven dagen al los van de stengel, waardoor de schil snel afhardt en die bij het rooien minder kwetsbaar is voor beschadiging en indringing van schimmels en bacterie.
Omdat het loof direct afsterft is ook de werking van aanwezige schimmels direct verminderd. Door de snelle aanvangswerking kan je ook niet spreken van een effect van ‘bacterieversleping’ door het gewas heen want de plant is al dood in de milliseconde van de stroomstoot.
Het blijkt dat de knol geen stress ervaart van de elektrificatie die de stengel doormaakt, want er zijn tot op heden nog geen negatieve effecten op bakkleur of kiemkracht van NUCROP behandelde knollen waargenomen. Tot op vandaag lijkt daarmee deze methode van loofdoding betrouwbaar ingezet te kunnen worden.
Oogstmoment sturen
Een teler kan bovendien beter sturen op de gewenste knolmaat of het gewas langer laten doorgroeien als het OWG nog te laag is. Doordat de loofgroei meteen stopt is er vrij secuur nog een aantal doorgroeidagen in te stellen tot aan de (acute) loofdodingsbehandeling. In de regel kan er 10 tot 12 dagen na de NUCROP behandeling gerooid worden.
Klaar voor de praktijk?
De hectarecapaciteit met de huidige uitvoering op 12 meter en met de 300 liter fronttank bedraagt twee hectare per tank. De machine is nog in ontwikkeling en een uitbreiding van (tank)capaciteit en werkbreedte ligt in de lijn der verwachting.
Het gewicht in de hef van de gedragen NUCROP generator en applicatorarmen bedraagt 2.600 kg. Dat is een fors gewicht, zeker in combinatie met smalle banden. Naar verwachting zal het slechts een kwestie van tijd zijn, voordat een getrokken variant in de praktijk opduikt die op een frame is opgebouwd.
De aanschafprijs van de machine is 290.000, euro en is daarmee op dit moment echt een machine voor een groep van gespecialiseerde telers of loonwerkers. De machine is in de toekomst breder inzetbaar voor andere toepassingen zoals graanafrijping, graslandvernieuwing, onkruidbestrijding in rijen of vollevelds en het laten afsterven van groenbemesters.
NUCROP adviseert loonwerkers een hectareprijs van 300 à € 350 euro per hectare. In vergelijking met de reguliere “chemische” aanpak is dat ongeveer 125 euro per hectare duurder. In de reguliere teelt moet je bovendien met de combinatie buiten de spuitpaden werken.
Early Adopters
Dit seizoen draait er een ‘early adopters’ programma op vier bedrijven, die de machines op huurlease basis van Kamps de Wild betrekken.
- Ploegmakers Groep in De Rips, Loonbedrijf Van Dun (NBR)
- Loonbedrijf van Dun Rutten (FL)
- Loonbedrijf Westra, Franeker (FR)
- Dick Klok Cultuurtechniek, Heenvliet (ZH)
De NUCROP is ook van dichtbij te bekijken op de Aardappeldemodag in Westmaas en op Agrotechniek Holland. Vanwege de veiligheidsvoorschriften is het op deze evenementen niet toegestaan om deze te demonstreren. Maar op de vier testbedrijven is er dit oogstseizoen volop ervaring op gedaan in diverse rassen en op diverse grondsoorten, zodat er volop praktijkcijfers beschikbaar komen.
Conclusie
De NUCROP methode heeft qua capaciteit en een brede toepasbaarheid een plus op de methode van looftrekken en branden, waarbij branden ook veel (fossiele) brandstof verbruikt. Ten opzichte van de chemische loofdoding is er 100 procent milieuwinst maar blijft de capaciteit nog achter en ligt de kostprijs hoger.
Wel is in de regel maar één behandeling nodig en kan een teler beter sturen op het oogstmoment ten behoeve van de maatsortering en het gewenste OWG. Ook wordt er in de praktijk kwaliteitswinst behaald op knolniveau qua schilvastheid vanwege de aanvangswerking waarbij de knol al na vijf tot zeven dagen los van de stengel komt. In de regel kan er na 10 à 12 dagen gerooid worden.
Op dit moment is de machine voor loonwerkers of een samenwerkingsverband van telers interessant en naarmate de machine ook omgebouwd kan worden met applicators voor onkruidbestrijding en het afdoden van andere gewassen neemt de aantrekkelijkheid voor loonwerkers toe.
Tekst en foto’s: Jan Geert Vedelaar