Het vroege aardappelseizoen begint dit jaar wat minder vroeg. Vorig jaar was de 1e veildag 31 mei, echter voor dit jaar moet er nog even geduld zijn uitgeoefend. Op dinsdag 20 juni gaat de Thoolse veilingklok weer draaien in Sint-Annaland.
Het is nu prachtig weer, maar dat was de afgelopen tijd wel anders. De eerste tafelaardappelen op Tholen zijn eind februari, begin maart gepoot. Langzaam zijn de eerste aardappelen die onder het plastic vandaan komen gerooid. De vraag is of de aardappelen die in de vollegrond geteeld zijn de aansluiting kunnen vinden bij de onder het plastic geteelde aardappelen.
Slechte start, stabiel areaal
Het areaal is redelijk stabiel op Tholen, maar er is tegenslag geweest door heftige neerslag. Daarbij was kou en een schrale Noord Noordoostenwind ongunstig. Hierdoor is er ten opzichte van andere jaren veel minder plastic over de gewassen gelegd. De telers kwamen er niet aan toe. Het is al met al een heel ander groeiseizoen geweest en komen de aardappelen daardoor later.
Het is lastig inschatten wat de opbrengst gaat worden. In de meeste vroeg gepote percelen zijn door het ongunstige weer kale plekken ontstaan. Dat van die velden minder aardappelen komen is een feit. In de winkelschappen liggen nu veelal, naast de oude oogst tafelaardappelen, ook al importaardappelen al komt dat laatste mondjesmaat op de Nederlandse markt. De oude oogst ruimt hierdoor in rap tempo op en met als gevolg dat de prijzen nog steeds oplopen. Al met al gaat deze ontwikkeling ruim baan bieden aan heerlijk en eerlijk geprijsde nieuwe aardappelsoorten, straks overal in Nederland te koop en verhandeld via de enige overgebleven aardappelveiling van Nederland.
Het Thoolse streekproduct
De Alvantho-aardappelen zijn gecertificeerd als ‘Zeker Zeeuws® Streekproduct’ wat staat voor een duurzaam Zeeuws product, geteeld met respect voor milieu, mens en dier. Tijdens de eerste veiling wordt de opbrengst van het eerste kistje geschonken aan een goed doel.
Alvantho
‘Alvantho’ is het gedeponeerde handelsmerk van de Veilingvereniging Sint-Annaland en staat voor de afkorting: ‘Alles van Tholen.’ Jaarlijks verhandelen ze voor de leden ongeveer 10.000 ton vroege en middelvroege aardappelen.
Bron: Alvantho