Kesselaar BV uit ’s-Gravenpolder is specialist in plantuien en gladiolen. Eerstejaars plantuien van 0,8 tot 1,5 centimeter en gladiolen worden in kisten bewaard. Met de komst van een volautomatische VHM BoxFilr heeft de verwerking een flinke efficiëntieslag gekregen.
Voor de verwerking van de uien in kisten had Kesselaar BV eerst een kleine band, waar minimaal twee medewerkers doende waren om de kisten te vullen. Met de VHM BoxFilr heeft het bedrijf nu een volautomatisch kistenvuller. “Dit bespaart een heftruck en twee mensen. In principe kan ik het werk nu alleen doen, maar omdat het zo vlot gaat, is het wel fijn dat er af en toe nog iemand op de heftruck de kisten kan wegzetten”, lacht medewerker Jelle Bakker, die tot ‘chef kistenvuller’ is gebombardeerd. “Als er even iets niet lekker loopt en ik moet wat instellingen aanpassen, dan is het wel fijn als er iemand is, zodat niet het hele logistiek proces stroopt.”
Speciale Twin-trechter
De uien komen via de transportbak binnen. De VHM BoxFilr is voorzien van een dynamische vulband. Door middel van de speciaal ontwikkelde Twin-trechter wordt het product perfect in de kist verdeeld. “Soms moet je nog even kijken dat er geen grote dotten grond zijn, die er voor zorgen dat de lijn stroopt. In principe gaan de uien mooi over de rollen, is grond er uitgefilterd en via een klein bandje afgevoerd.”
Eenvoudige bediening
Door middel van een eenvoudig multifunctioneel display wordt alles ingesteld. “Die stuurt de klep onderin de trechter aan. Ik stel het juiste gewicht in. Nu heb ik die op negenhonderd kilo ingesteld. Zit er veel grond in, dan kies ik voor iets meer kilo’s. Dat is als de lading binnenkomt even af tasten. De kistenvuller beschikt over een weeg- en registratiesysteem, waardoor ik verder niet meer naar hoef te kijken. In het begin misschien om te kijken of mijn ingestelde kilo’s overeenkomen. Uiteindelijk moet de kist goed gevuld zijn.”
Minimale valhoogte
Binnen een minuut is een kist gevuld. De brede vulband met optionele dynamische valbreker zorgen voor een minimale valhoogte. “De combinatie van de Twin-trechter en de instelbare daalsnelheid met schokfunctie zorgt voor een optimale productverdeling in de kist. Zodra de uien in de kist zijn gelost, gaat de klep onderin de trechter dicht. De kist zakt, draait over een ketting en wordt op de volgende lijn gestapeld tot maximaal drie hoog. De lege kisten staan links. “Meestal stapelen we daar maximaal vijf kisten. Uiteindelijk loopt de lijn omlaag, naar het volgende station rechts, omhoog, omlaag, naar het volgende station recht en omhoog. Lege kist omlaag, dan omhoog voor het vullen, gevuld omlaag en dan gestapeld omhoog.” De drie gevulde kisten worden met een heftruck de bewaring in gereden. “Natuurlijk moet ik het proces wel in de gaten houden, maar in principe blijft het werk beperkt tot het inrijden van lege en het wegrijden van de gevulde kisten.” Met afstandsbediening kan Jelle Bakker eventueel het verwerkingsproces stopzetten.
Bakker is blij met het verbeteren van het proces. “Als de loods helemaal leeg zou zijn en je zou gelijk in de ochtend beginnen het vullen van de kisten, dan zou je in principe tachtig procent van de schuur vol kunnen zetten. Natuurlijk loopt het proces nooit helemaal zo door. Soms moet je wachten op een vrachtwagen of zit er wat meer grond tussen en vraagt het proces wat meer aanpassing. Maar al met al is dit een flinke efficiëntieslag”
Plantuien op contractbasis
De plantuien worden door Kesselaar BV voor de helft in eigen beheer geteeld op percelen in Zeeland. Het resterende deel wordt op contractbasis geteeld in de Noordoostpolder, rond Nijmegen en in België. Op deze manier worden de risico’s volgens eigenaar Huib Kesselaar gespreid. “Waar we bijvoorbeeld in Nijmegen altijd veel eerder waren met het rooien van plantuien, is ook Zeeland steeds vroeger. Met twee rooimachines zijn we een stuk flexibeler. Om de kwaliteit beter te kunnen waarborgen bij natte periodes is het efficiënter om twee rooiers te hebben, omdat je met twee rooiers het land op kunt, de uitjes zo sneller gerooid kunnen worden. Dit komt de kwaliteit ten goede. Door ze in zwad te leggen, drogen ze op en kunnen we ze vervolgens opladen.”
Kesselaar BV heeft op verschillende plekken bewaarloodsen staan. Voor de verwerking van de witte plantuien, gerooid met de Grimme Varitron, wordt de bewaring in Kapelle gevuld. “Er is geen verschil tussen grote uien en plantuien.”
Aardappeldemodag
VHM Machinery is ook aanwezig op de aardappeldemodag in Westmaas op woensdag 31 augustus. Meer informatie over de producten van VHM Machinery bekijkt u op de website vhm-machinery.nl.
Dit is een artikel uit de Akkerbouwkrant. Wil je deze thuis ontvangen? Klik hier.
Tekst en beeld: Martin de Vries