De prijzen voor asperges zijn helemaal ingestort wegens het sluiten van de horecasector, die een belangrijke afzetmarkt is voor deze groente. “Waar normaal 10 à 11 euro betaald wordt voor een kilo is dat momenteel nog nauwelijks 4 euro”, reageert Vanessa Saenen, woordvoerster van de Boerenbond.
“De aspergetelers zitten momenteel met de handen in haar. Naast de prijsdaling komen ze door het sluiten van de grenzen op dit ogenblik ook arbeidskrachten te kort voor de oogst, die in geval van asperges handmatig dient te gebeuren.”
Impact coronacrisis
De impact van de coronacrisis laat zich hard voelen in verschillende sectoren. Vorige week kelderden de aardappelprijzen op de vrije markt en nu zijn ook de aspergeprijzen in vrije val. Aspergetelers worden daarnaast ook getroffen door het sluiten van de grenzen. Waar ze anders kunnen rekenen op arbeidskrachten uit het buitenland, kan nu niemand ons land nog in. “Vooral grote bedrijven krijgen de asperges niet meer geoogst en overwegen deze te laten staan”, weet Vanessa Saenen, woordvoerster bij Boerenbond. “Hierdoor kan deze grond dit seizoen niet meer gebruikt worden voor een tweede oogst. Ook de transportkosten zijn gestegen.”
Initiatieven Boerenbond
Boerenbond lanceerde vorige week via www.werkers.be al initiatieven om mensen aan te trekken die landbouwers willen helpen bij de komende oogsten. “Gespreid over een gans jaar heeft de land- en tuinbouw 60.000 arbeidskrachten nodig waarvan 9 op 10 normaal uit het buitenland wordt gerecruteerd, wat door de coronacrisis momenteel niet kan”, klinkt het. “Op dit ogenblik is er volk nodig voor het oogsten van asperges. In april is het de beurt aan lentegroenten en aardbeien enz…” Ook landbouworganisatie ABS deed al een oproep om tijdelijke werklozen in te zetten in de land- en tuinbouwsector.
Tekort arbeidskrachten
Dat het coronavirus zorgt voor een tekort aan arbeidskrachten, is ook merkbaar in de vacaturedatabank van de VDAB. Daar zijn momenteel al 31 vacatures met de vermelding #COVID19 te vinden. “De VDAB focust de komende dagen en weken op kritieke vacatures. Het gaat om jobs in bijvoorbeeld de landbouw- en voedingssector, maar ook in de zorgsector”, reageert Vlaams minister van Werk Hilde Crevits. “Werkzoekenden worden prioritair gecontacteerd om zich kandidaat te stellen voor de vacatures.”
#COVID19
Ondertussen bekijkt de VDAB of het ook mogelijk is dat werkzoekenden #COVID19 aan hun account toevoegen, zodat ze gericht gematcht kunnen worden. “Ook tijdelijk werklozen kunnen zich aanmelden op het bestaande VDAB-platform”, klinkt het. De VDAB raadt hen wel aan om zich vooraf goed te informeren bij de Rijksdienst Voor Arbeidsvoorziening (RVA).
Bron: VILT