De coronacrisis veroorzaakt een afname in de vraag naar aardappelen voor de verwerkende industrie. Daardoor staan middelen voor goede bewaring weer volop in de aandacht. Een van de meest gebruikte kiemremmers van het moment is ethyleen. Wat verklaart de populariteit van het middel? En waar moet u rekening mee houden als u een overstap overweegt? Fernando Rubio Lòpez, ethyleenexpert en technisch manager bij Restrain, legt het uit.
Natuurlijke kiemremming op basis van ethyleen is bezig met een snelle opmars in de aardappelketen. Veel telers en grote verwerkers zoals McCain Foods GB gingen al overstag. Het afgelopen jaar stapten ruim 1.000 aardappeltelers en -verwerkers over op ethyleenkiemremming van Restrain. De methode wordt momenteel toegepast in 40 landen op in totaal meer dan twee miljoen ton aardappelen.
Verbod CIPC
Naast de gevolgen van de coronacrisis gaf ook het recente verbod op de kiemremmer CIPC de populariteit van alternatieven een flinke boost. Nu CIPC-kiemremming geen toelating meer heeft, hebben veel landen en partijen in de aardappelketen het middel al niet meer gebruikt op de oogst van 2020.
We merken dat ook gebruikers die zich wendden tot alternatieven zoals muntolie, sinaasappelolie en DMN, nu toch ook de mogelijkheden van kiemremming met ethyleen verkennen. Dat is omdat ethyleen een stuk voordeliger is dan de alternatieven. Daarnaast is de methode geurloos. Ondanks deze voordelen kan overstappen voelen als een grote stap. Maar het is eigenlijk heel eenvoudig.
Hoe het werkt
Restrain werkt met een generator die vloeibare ethanol omzet in ethyleengas. De van software voorziene generator verdeelt continu een lage concentratie ethyleen gelijkmatig door de aardappelopslagschuur. Na drie dagen blootstelling aan ethyleen wordt het kiemproces van de aardappelen in de schuur geblokkeerd. Een meegeleverde sensor meet de ethyleenconcentratie in de opslag. De slimme generator past de gasproductie automatisch aan op de gemeten waardes. De gebruikte concentratie ethyleen is laag. Dat maakt de methode kostenefficiënt en veilig. Het gas is bovendien natuurlijk en laat geen residu achter. Daardoor is het ook geschikt voor biologische landbouw.
Geen opslagaanpassingen
Kiemremming met ethyleen is geschikt voor alle soorten bewaarplaatsen, ongeacht de grootte en het vulniveau van de ruimte. Het is ook effectief in niet-luchtdichte schuren, schuren met geforceerde koeling en schuren met overlangsbeluchting. Bij een overstap op Restrain hoeven gebruikers hun bewaarmethode niet te veranderen. De behandeling werkt bij vrijwel alle bewaringsvormen: in bulk, in dozen of kisten en bij een roostervloer. Gebruikers hoeven kortom geen aanpassingen aan hun opslag te doen. De Restrain generators hebben een grote capaciteit. Een enkele generator kan een ruimte met 5.000 ton aardappelen behandelen. Dat draagt bij aan de kostenefficiëntie en de populariteit van de methode.
Dagelijkse ventilatie
Bij het gebruik van ethyleen is het belangrijk dat u uw opslagruimte dagelijks ventileert. Bij Restrain adviseren we om één uur per etmaal intern de lucht in de schuur te laten circuleren zodat het ethyleen optimaal mixt. Voor het beste resultaat is het verstandig om direct aansluitend uw schuur een uur extern te luchten om CO2 af te voeren.
Toepassing op ontkiemde aardappelen
Ethyleenkiemremming is ook geschikt voor aardappelen waarop al kiemen zichtbaar zijn. Na een paar dagen behandelen, blokkeert het middel de ontstane kiemen. Tijdens de bewaarperiode blijven de kiemen nog op de aardappelen zitten, maar ze worden broos en breken af bij het uitschuren. Op het moment van aflevering zijn er dus geen kiemen meer zichtbaar. Bovendien hoeven kiemen niet afgebrand te worden. Daardoor zitten er geen brandplekjes op de schillen en is de schilkwaliteit beter.
Behoud van bakkleuren
Restrain is geschikt voor toepassing op de aardappelrassen Agria, Fontane en Markies, de belangrijkste rassen voor de verwerkende industrie. Het middel behaalt goede testresultaten bij bakkleurtesten van onafhankelijke teststations. Ook klanten zijn te spreken over het gebruik van ethyleen.
Zo vertelt Jeff Beever, Agronoom bij McCain Foods (GB):
“Bij McCain hebben we de ontwikkeling van Restrain nauwlettend gevolgd en al een aantal jaren op commerciële schaal toegepast. We hebben meerdere, vergelijkende proeven gedaan naar de effectiviteit van deze kiemonderdrukker en getest hoe deze de kleur van onze aardappelrassen beïnvloedt. Onze proeven waren succesvol, dus in het bewaarseizoen 2019/20 is al onze bewaring op middellange tot lange termijn met ethyleen gehouden. We moedigen onze telers nu aan om Restrain te gebruiken als kiemonderdrukker.”
Veiligheid
Ethyleen is een kleurloos en vluchtig gas dat u bij lage concentraties niet ruikt. In theorie is het gas gevaarlijk bij hoge concentraties, maar de generators van Restrain zijn technisch niet in staat om die waarden te bereiken. De ethyleenconcentraties waarmee Restrain werkt, zijn extreem laag en daardoor veilig. Het ethanol dat dient als invoer voor de generator is wel brandbaar. Houdt er daarom rekening mee dat u geen vuur of rookwaren mag gebruiken nabij de generator en in de opslagruimte.
Lage kosten
Een belangrijk verschil met alternatieve kiemremmers zijn de gebruikskosten. Niet onbelangrijk, nu de aardappelprijzen door corona onder druk staan. De gemiddelde kosten voor het gebruik van Restrain liggen tussen de 3,5 en 5 euro per ton aardappelen voor het gehele bewaarseizoen. De variatie in kosten is afhankelijk van de mate van isolatie in uw opslag. Alternatieven waarbij gebruikers elke drie weken moeten foggen zijn vaak duurder. Daar gaat het al gauw over 5 euro per ton per drieweekse behandeling.
Training en ondersteuning
De aantrekkingskracht van Restrain is een combinatie van lage kosten, gebruiksvriendelijkheid en lage gebruiksrisico’s. Mocht u het gebruik van ethyleenkiemremming overwegen, dan kunt u op de website van Restrain een gratis online training volgen. De training bereidt geïnteresseerden en gebruikers voor op het gebruik van ethyleen en de apparatuur. Het doorlopen van de training duurt tien minuten en legt aan de hand van korte video’s uit hoe u de kiemremmer effectief en veilig gebruikt. Onderwerpen die aan bod komen, zijn de voorbereiding, de behandeling, opslagbeheer en veiligheidsrichtlijnen. Na het juist beantwoorden van enkele testvragen ontvangt u een certificaat. Daarmee toont u aan dat u klaar bent om aan de slag te gaan met ethyleen.
Meer informatie
Meer weten over kiemremming met behulp van ethyleen? Raadpleeg dan de website van Restrain: restrain.eu.com/nl/