Met 470.000 bezoekers en 2.800 exposanten uit 52 landen pakte AgriTechnica in de Hannover Messe groter uit dan ooit tevoren. Veel Nederlandse standhouders troffen er hun Nederlandse, Duitse en Belgische klanten.
Ook voor de fabrikanten en importeurs voor akkerbouwers is de beurs een belangrijk podium om de ontwikkelingen ten toon te stellen. Hier volgt een verslag in verschillende beelden.
Grimme
Grimme heeft de Prios 440 all-in-one bekerpootmachine met 3,5 ton bunkerinhoud in een opvallende setting uitnodigend uitgestald. De Prios is uitgerust met een zwanenhalsdissel met tussenframe en een aparte hefinrichting om de frees of kopeg makkelijk aan- en af te koppelen. Nieuw is de loopbrug die over de hele breedte van de machine heen loopt, voor een goede bereikbaarheid van de poterbuizen en de opgebouwde granulaat- of vloeistofbakken.
De instellingen van de pootmachine zijn via Isobus vanuit de cabine in te regelen en te monitoren. Desgewenst op rijniveau via individuele rijenschakeling en de functie Clever Planting voor een gevarieerde dosering of plantafstand, aan de hand van taakkaarten, rijpaden en geren. Door de transportbreedte binnen de drie meter heeft de pootmachine een EU brede typegoedkeuring.
De derde generatie RH stortbunkers met een breedte van 2 tot 2,80 meter en baklengte van 4 tot 8 meter is doorontwikkeld. Nieuw is dat de rollen in de set ten opzichte van elkaar in hoogte versteld kunnen worden. Reiniging met varioclean.
De EVO 260 is de doorontwikkeling van de SE 260, op termijn komt deze machine ook beschikbaar met de ‘Change Sep’ module die een zilveren medaille won. Met de ‘Change Sep’ kan de productstroom op de egelband met afstrijkrollen, worden geïntensiveerd door de vingerband in de productstroom te laten zakken, waardoor de productstroom gelijkmatiger wordt verdeeld voor een betere reiniging. Dit is vanuit de cabine te bedienen. Evenals de hellinghoeken van de reinigingsmatten. Zo is de intensiteit van de reiniging naar gewas en grondomstandigheden bij te stellen. Bij het opladen van uien bijvoorbeeld volstaat alleen de egelband met afstrijkrollen. Change Sep is nu nog alleen op de EVO 290 beschikbaar.
Dewulf
De Enduro krijgt een update. Wijzigingen voor de tweede generatie zijn een uitschuifbare vooras om netjes binnen de rijbaan te blijven tijdens wegtransport en er zijn minder afschermkappen gemonteerd zodat de onderdelen beter toegankelijk zijn bij onderhoud en schoonmaken. De verwerkingscapaciteit van de ringelevator is met 50% verhoogd door de draaisnelheid te verhogen en het vergroten van het volume van de meeneem ‘tassen’. Voor het extra motorvermogen dat een hogere rooisnelheid vergt is er dan nu ook een 550 pk versie van de bestaande 450 pk Scania motor te kiezen.
Certa 40 all-in -one pootmachine
Het prototype van de Certa 40 all-in-one pootmachine met de pootgoedbak boven de frees en de pootelementen achterop staat in gebruikte staat op de stand. Voorjaar 2024 gaat er een nulserie van de machine aan de slag bij een aantal telers in Nederland en België. Aan de hand van de aanvullende ervaringen is de eerste productieronde eind komend jaar gepland voor teeltseizoen 2025.
Mechatec
Mechatec heeft haar hele machinepark meegenomen naar de beurs. Deze miniatuuropstelling geeft een breed overzicht van de oplossingen die Mechatec aan telers te bieden heeft rondom de logistiek en de reiniging van kisten in de opslag. Jelbert de Vries en Henk Petter zijn de sparringpartners met vele jaren praktijkervaring.
Omnivent
Omnivent lanceerde de Omnicure Next bewaarcomputer bediening die bewaarcellen monitort, analyseert en bestuurt met intuïtieve software waarin de teler het bewaarproces logisch en eenvoudig programmeert. Aan de hand van een complete set aan bewaarstrategieën waaruit de teler de (uitgangsituatie) en bewaardoelen kiest in de app. Het ingeven van de conditie van het bewaarproduct en de kwaliteit bij het inschuren is het startpunt bij het instellen: Denk aan nat, warm, veel grond, knolrot, rooibeschadigingen en degelijke.
De bewaarcomputer gaat daarna autonoom per fase het bewaarproces optimaliseren en zorgt er op de achtergrond voor dat de juiste acties in de bewaarsystemen in gang worden gezet via monitoring van de condities in de bewaarcellen: Te weten temperatuur, luchtvochtigheid en CO2gehalte in relatie met het externe klimaat. De teler hoeft zelf geen actie te ondernemen. Ook besparen op elektriciteitskosten bij dynamische elektriciteitscontracten is via een EPEX-module in de software ondergebracht.
Op de app heeft de teler via het start scherm een direct overzicht per cel op de condities in alle bewaarcellen. Door middel van kleurcodes geeft de Omnicuro Next de teler meteen per cel inzicht of het bewaarregime volgens plan verloopt. Groen betekent okay. Bij geel is attentie gewenst om te kijken of de gewenste bewaarmaatregel de productcondities weer naar groen trekt; bij rood is er een serieus probleem om actie op te ondernemen. Mogelijk is er dan een storing in een van de bewaarsystemen opgetreden.
Op de stand konden telers onder begeleiding van adviseur Cor van Maanen zelf ervaren, zonder handleiding, hoe intuïtief het instellen van de bewaarcomputer verloopt. Ondertussen wordt het systeem in de praktijk op een aantal locaties bij Omnivent klanten verder getest.
Holaras
Holaras heeft haar front uienloofklapper- en rooier UMR 3,0 meter aangepast. Ten opzichte van het vorige model is de nieuwe uitvoering maar liefst duizend kilogram lichter en een halve meter korter.
CHD
CHD Eefting merkt duidelijk dat zestig procent van de bezoekers aan de AgriTechnica uit Duitsland zelf afkomstig is en begroet vele relaties op de stand waarop het bedrijf uit Ter Apel drie populaire machines heeft uitgestald. Hieronder is de FG 5300 die dit jaar op de markt is gekomen om in te spelen op de vraag naar tankvolumes van 5.300 tot 6.000 liter met een boombreedte tot 51 meter. Op de stand staat ook de verlengde variant van de FG, de bestuurbare tandemasser T 11.000 met BBLeap precisie spuittechniekconfiguratie.
Dat omvat Beeleap; de AI aangestuurde spuittechniek die in combinatie met RGB & spectraal sensoren variabele doseringen ‘on the spot’ op 25 bij 25 centimeter oppervlakte realtime kan aanbrengen. De techniek kan groen op bruin maar ook schakeringen in groen uit groen herkennen en daarop een bemesting afstemmen of een variabele dosering met fungiciden afgeven.
De techniek wordt aangestuurd door taakkaarten die in het eigen LeapSpace portaal worden ingeladen. De Leapbox, voorzien van PWM modulatie, zorgt voor aanvullende correcties om een egale, exacte en gelijkmatig afgifte op basis van snelheid, bochten en geren te waarborgen.
Topcon spuitbesturing
Topcon heeft haar ISOBUS spuitbesturing een update gegeven met een hydraulische spuitboom op- en uitklapfunctie die ook de sectie specifieke afgifte en correctie voor snelheid en giekbewegingen regelt. De Norac regelcomputer is daarvoor in een ruimere, nieuwe behuizing ondergebracht.
Verder is het voortaan mogelijk om de Yieldtrack gegevens via bluetooth uit te lezen, handig voor wie vooral met zijn smartphone informatie wil inzien of uitlezen. Topcon toonde ook een basic instap versie van haar RTK systeem. De aftermarket voor het updaten van een bestaande spuitmachine met nieuwe precisiespuittechniek is ook voor berekenende telers in Nederland een interessante optie om fors op de aanschafkosten voor een nieuwe spuitmachine te besparen.
Struik
Struik maakt het aanbrengen van driptape mogelijk tijdens de poot- en zaaibedbereiding bij het voorvormen van (poot) aardappel- en wortelteeltruggen. De gewenste diepte is instelbaar, zodat de tape dicht onder poter en zaaizaad komt te liggen. Belangrijk element is het veerremsysteem voor de rol waarmee doorrollen bij stilstaan wordt voorkomen.
De Struik LKB-shift verstek loofklapper is alleen te zien op video. Hiermee heeft Struik een mooi kwalitatief alternatief voor de veelgebruikte klepelbalk. De verstekklapper is veelgevraagd bij de oogst van fabrieksaardappelen.
De Row-Fix space staat prominent aan het gangpad opgesteld. Vanwege de hoge frameconstructie waaraan de frees, schoffel- en aanaardelementen zijn opgehangen, is het een machine waarmee in diverse ruggenteelten nog lang kan worden doorgereden om onkruid te bestrijden en om ruggen op te bouwen. De freesbreedte is aan te passen door een rotorset van vier naar twee om te sleutelen.
Tekst en beeld: Jan Geert Vedelaar