Hero Prins uit Zuidbroek vindt maaidorsen ‘machtig mooi werk’. Dat is mede te danken aan zijn MF 7370 Beta maaidorser. Prins is enthousiast over de dorskwaliteit en vindt het een fijne overzichtelijke combine met een prima cabine. “Daar is goed over nagedacht.
MF 7370 Beta maaidorser
Met 150 hectare dorswerk per jaar is Hero Prins uit Zuidbroek een ervaren combinechauffeur. Een groot deel van zijn graan gaat als baktarwe naar een lokale molenaar en die stelt hoge eisen. “Er moet zo weinig mogelijk kaf en andere vervuiling in zitten”, vertelt Prins. “En dat lukt uitstekend met de MF. Deze combine kan heel schoon dorsen.” De akkerbouwer vindt de MF 7370 Beta een echte ‘boerencombine’. “Het is een mooie overzichtelijke machine met weinig smeerpunten. Er zitten relatief weinig overbrengingen in. Hij kan ook prima meekomen qua capaciteit en alle belangrijke componenten zijn goed bereikbaar. Daar is goed over nagedacht.” De MF 7370 Beta van Prins heeft een motorvermogen van 360 pk en een graantank van 9000 liter. Hij koos voor een 6.20 meter breed maaibord met PowerFlow. “Die snijbreedte past het best bij mijn percelen. Ik hoef dan niet naast te rijden maar kan de kippers op de kopakker laten staan.”
Automatische hoogteregeling
Vergeleken met het standaard FreeFlow maaibord heeft Powerflow een extra invoerband die het gewas snel van de messenbalk naar de invoervijzel transporteert. Naast capaciteitsverhoging heeft dat volgens Prins nog meer voordelen: “In gelegerd graan gaat het PowerFlow maaibord langer door. Je hebt geen last van verstoppingen. En voor koolzaad kun je op een PowerFlow maaibord een extra vijzel monteren. Dat geeft meer capaciteit. “Uiteraard zijn bij het maaibord ook de voor koolzaad noodzakelijke zijmessen leverbaar met naar keuze elektrische of hydraulische aandrijving.
Schumacher maaibalk
Beide maaibord-uitvoeringen van de MF Beta maaidorsers beschikken over een Schumacher maaibalk. “Dat snijdt beter en het slijt een stuk minder dan een gewone messenbalk”, weet Prins uit ervaring met een eerdere combine. Ook van de automatische hoogteregeling op zijn maaibord ziet Prins de voordelen. “De maaidorser zakt altijd een beetje als de graantank voller wordt. AutoLevel vangt dat op en ook op oneffenheden in de bodem reageert het systeem goed.”
Bediening en comfort dik in orde
Bij Prins’ overwegingen om de MF 7370 Beta te kopen speelden ook de bediening en het comfort een prominente rol. “Deze combine heeft een hele praktische bedieningsmonitor”, weet de graanteler. “Daar heb ik me bij de aanschaf goed op georiënteerd. De bediening werkt logisch en alles zit onder handbereik. Je rijdt er zo mee weg en je kunt alle functies vanaf de armsteun instellen en monitoren. Dat vind ik belangrijk, want ik hecht aan goed dorswerk.“ Om die reden maakt Prins ook volop gebruik van de verliesmonitoren op de schudders en de zeven; zijn combine beschikt ook over vocht- en opbrengstmeting en GPS. “Je kunt bij deze maaidorser een geïntegreerde gps in de bedieningsterminal krijgen maar ik heb gekozen voor een los systeem dat ik ook op mijn trekkers kan gebruiken. In de toekomst wil ik de gegevens van de opbrengstmeting gebruiken voor taakkaarten voor plaatsspecifiek bemesten. Mijn loonwerker kan drijfmest toedienen op basis van gehaltes en op mijn eigen veldspuit kan ik taakkaarten gebruiken voor vloeibare meststoffen.” Het comfort in de cabine is volgens Prins dik in orde. “Je maakt vaak lange dagen tijdens de graanoogst. Dat hou je alleen maar vol in een comfortabele en stille werkplek. Deze machine is echt een genot om mee te werken.”