De eerste stap in de ontwikkeling van nieuwe rassen wordt met de hand uitgevoerd: het verwijderen van mannelijke stuifmeeldraden, bestuiven van de moederlijnen na drie dagen en verkrijgen van de nieuwe tarwezaden.
Hierbij is het belangrijk dat beide lijnen op dezelfde dag vruchtbaar zijn. De zaden zijn in kleine potjes gezaaid en in een koelcel geplaatst met optimale groeiomstandigheden. De volgende vier cyclussen vinden plaats in een kas. In cyclus vijf gaat het zaad de proefvelden in, waar de vader- en moederlijnen in rijen zijn gezaaid. Hier is het ras getest op ziekteresistentie, bakkwaliteit, opbrengst en andere kwaliteiten.
Productie op de velden
Ook wordt de productie op deze velden opgeschaald. Dit gebeurt op drie locaties, in les Hauts-de-France, een agrarische regio boven Parijs. Wanneer het ras goede eigenschappen vertoont, gaat het meerjarige proeven in om op de rassenlijst te komen. Waarna het kan zijn aangekocht door Europese bedrijven die zaden verkopen.
ASUR Plantbreeding
ASUR Plantbreeding is onderdeel van de Saaten-Uniongroep, een samenwerkingsverband van zeven Duitse veredelingsbedrijven. Saaten-Union zorgt ervoor dat nieuwe rassen vanuit deze veredelingsbedrijven op de markt terechtkomen. Eén bekend voorbeeld hiervan is het wintertarweras
Chevignon, in Nederland vertegenwoordigd door Limagrain.
“Meer opbrengst met minder zaaien”
Lees ook het bijbehorende artikel uit de Akkerbouwkrant: “Meer opbrengst met minder zaaien”.
Tekst en beeld: Kim Sjoers