Volgens de voorlopige raming van de oogst die Statbel, het Belgische statistiekbureau, publiceert is de productie van wintergranen in 2024 gedaald. Zo daalde de productie van wintertarwe met 30 procent en deze van wintergerst met tien procent.
De zomergranen deden het beter. De aardappelen hebben het voor een tweede jaar op rij moeilijk.
Natte weersomstandigheden
De natte weersomstandigheden in het najaar van 2023 zorgden ervoor dat heel wat minder wintergewassen ingezaaid konden worden. Bovendien bleef de regen aanhouden waardoor de opbrengst van deze gewassen ook lager uitkwam dan in 2023. Dit zorgde ervoor dat de producties van wintertarwe met 30 procent daalden, deze van spelt met 34 procent en triticale met 29 procent.
Inzaaien zomergewassen
De landbouwers waren genoodzaakt om in te spelen op het inzaaien van zomergewassen in het voorjaar van 2024. Zo was een sterke stijging van de oppervlakte van de zomergranen en korrelmaïs. Bovendien viel de opbrengst van de zomergranen ook mee waardoor de producties heel hoog uitkwamen. Zo werd een verdrievoudiging waargenomen van de productie voor zomertarwe (+237%) en een productiestijging van 43 procent voor zomergerst. Maar deze producties waren niet voldoende groot om het verlies van de wintergranen te compenseren. De opbrengst van korrelmaïs daarentegen valt tegen en komt 13 procent lager uit dan in 2023. De hogere oppervlakte gaf toch nog een productiestijging van vier procent mee.
Aardappelen en suikerbieten
Ook werden er meer aardappelen gepoot en suikerbieten geplant in het voorjaar. Door de natte weersomstandigheden duurden de voorjaarswerkzaamheden langer dan normaal en dit zal een invloed hebben op de opbrengst. Men verwacht een opbrengstdaling van vijf procent voor suikerbieten en drie procent voor de aardappelen. Doordat er zeven procent meer aardappelen geplant werden dan in 2023 wordt een voorlopige productiestijging van vier procent verwacht. Voor de suikerbieten wordt een productiedaling van 0,5 procent verwacht.
Bron: StatBel