De Confederatie van de Belgische Bietenplanters (CBB) noemt het nieuwe federale regeerakkoord hoopgevend. “Er is oog voor de competitiviteit van de landbouwsector. Bovendien heeft men het voornemen om dossiers, zoals dat van de gewasbeschermingsmiddelen, te beoordelen op wetenschappelijke inzichten en niet op emotie. Dat stemt ons voorzichtig optimistisch”, klinkt het.
Nieuwe federale regeerakkoord
CBB pluisde het nieuwe federale regeerakkoord uit om de potentiële impact ervan op de suikerbietsector in te schatten. “Als we kijken wat er beslist is over thema’s als landbouw, milieu en biodiversiteit, dan zien we in de ruim 80 bladzijden van het regeerakkoord enkele paragrafen terug die enerzijds hoopgevende signalen bieden, maar tegelijk toch eerder vaag blijven”, zegt Peter Haegeman, secretaris-generaal van CBB.
De federale regering is van plan om, in overleg met de gewesten, de nationale biodiversiteitsstrategie af te stemmen op de Europese plannen ter zake en op de Green Deal. “Los van de inhoud van de Europese plannen, is het wel positief dat België dus niet anders wil handelen of niet verder wil gaan dat wat de Europese Unie en andere lidstaten doen. Geen ‘gold plating’ dus”, aldus Haegeman.
De Confederatie vindt het ook goed dat België de Europese handelsakkoorden wil aftoetsen aan de negatieve impact die deze bij de handelspartners met zich meebrengen. “Wanneer er sprake is van het opleggen van milieu- en duurzaamheidsstandaarden daarbij, kan je moeilijk anders dan denken aan de lopende Mercosur-ratificatie”, klinkt het.
Standpunten wetenschappelijke inzichten
Een ander positief punt ziet CBB in het voornemen van de regering om standpunten in bepaalde dossiers in te nemen op basis van wetenschappelijke inzichten. Het gaat daarbij onder meer om dossiers als plantenveredeling en ggo’s. “Er wordt ook heel uitdrukkelijk gekozen voor een objectivering van het debat rond gewasbeschermingsmiddelen. Dat kunnen wij alleen maar toejuichen”, zegt Haegeman.
Volgens hem is het te gemakkelijk om gewasbeschermingsmiddelen op ideologische basis te verbieden, zonder rekening te houden met de beschikbaarheid van werkbare alternatieven. “Het is onaanvaardbaar dat zo de leveranciers van ons voedsel, die ook de beste bewakers zijn van onze strategische Europese voedselautonomie, in de kou worden gelaten.”
Noodtoelating neonicotinoïden
Of het de regering echt menens is om beslissingen te nemen op basis wetenschappelijke inzichten, moet binnenkort al duidelijk worden. “De eerste lakmoesproef komt voor minister David Clarinval wanneer het dossier van de noodtoelating in het jaar 2021 voor neonicotinoïden binnen enkele weken op zijn bureau belandt. Het Bieteninstituut heeft een onderbouwde argumentatie ingediend”, verduidelijkt Peter Haegeman.
Door een noodtoelating voor neonicotinoïden te geven, kan de minister de bietentelers op korte termijn een middel geven om tegen te vergelingsziekte te strijden. “Slechts op langere termijn zullen hiervoor andere wapens ter beschikking komen. In een aantal buurlanden, zoals Frankrijk, heeft de regering die boodschap al begrepen en mogen onze collega’s op een werkbare noodtoelating hopen”, aldus Haegeman. “We hopen hierover snel met de minister in dialoog te kunnen treden.”
CBB is tot slot ook verheugd dat het regeerakkoord inzet op overleg, met oog voor de competitiviteit van de Belgische (landbouw)bedrijven en voor het stimuleren van innovatie.
Bron: VILT