Hoe bestrijd je onkruid in suikerbieten zonder of in ieder geval met veel minder chemie? Het is een vraagstuk waar op een perceel van akkerbouwer Ytzen Pieter van der Werff uit Alde Leie een tweejarig veldexperiment wordt uitgevoerd.
In opdracht van de provincie Fryslân voeren SPNA Agroresearch, de Nederlandse Akkerbouwers Vakbond (NAV) en LTO Noord op verschillende plekken experimenten uit. Waarbij een vergelijking is gemaakt tussen het regulier gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen (als referentie), het onkruidvrij houden met moderne camera-gestuurde schoffeltechnieken en het plaatsspecifiek toepassen van bestrijdingsmiddelen met een spotsprayer.
Mechanische onkruidbestrijding
Mechanische onkruidbestrijding houdt vooral in dat er veel door het perceel gereden moet zijn om de bewerking meerdere keren uit te voeren. In een nat seizoen als deze blijkt dat enorm lastig. Waardoor dit seizoen de noodzaak van chemische alternatieven is blootgelegd. “Misschien is het allemaal iets minder maakbaar dan men van achter het bureau in het provinciehuis of in Den Haag denkt”, stipt onderzoeker Kirsten Berghuis over de huidige realiteit aan.
Chemie nodig als correctiemiddel
Op het perceel van akkerbouwer Van der Werff heeft loonwerker Anne de Vries uit Westhoek het onkruid tussen de Leontina-bieten weggeschoffeld. “Vanaf de weg konden we zien dat de biologische bieten in het begin verder waren en groener. Je ziet dan toch dat chemie wel wat doet qua groeiremming. Toch blijkt dat we chemie verderop in het groeiseizoen wel nodig hebben als correctiemiddel. oor je het weet wordt het onkruid te groot en overwoekert het de bieten”, aldus Ytzen Pieter van der Werff.
ecoRobotix voor aardappelopslag
De akkerbouwer uit Alde Leie heeft vorig jaar een ecoRobotix aangeschaft. Vooral voor de bestrijding van aardappelopslag, maar Van der Werff wilde de spotsprayer graag meenemen in de proef. In het experiment heeft hij gewerkt met verschillende veiligheidsmarges en druk om te onderzoeken wat het resultaat is. Roundup is ingezet voor de aardappelopslag. “Als je puur daar naar kijkt, is het resultaat heel behoorlijk.” Van der Werff geeft aan zelf wel wakker te hebben gelegen over de investering in de ecoRobotix. “Vooral als Roundup wegvalt, krijg ik de investering dan nog wel rendabel?”. Inmiddels is de teler dat station wel gepasseerd, maar hij merkt wel dat het algoritme waarop de spotsprayer zijn bespuitingen baseert nog wel flink uitgebreid moet zijn.
“Wat dat betreft staat de techniek in mijn ogen nog in de kinderschoenen. Maar naarmate er meer ecoRobotix worden geïntroduceerd, groeit het algoritme. De afgelopen tijd zijn er natuurlijk tientallen spotsprayers uitgeleverd, dus het kan heel snel gaan. Uiteindelijk gaat het er om dat de camera het onderscheid maakt tussen het bietenplantje en onkruid en dan de juiste bespuiting uitvoert.”
Aardappelopslag en kruiskruid in uien
Op het demoveld werd in ieder geval heel duidelijk dat hoe scherper de veiligheidsmarge hoe kaler de rij met suikerbieten is. “Druk is de grootste oorzaak van het verlies is onze indruk.” Hoe ruimer de veiligheidsmarge hoe meer de bietenplant wordt gespaard. “Maar dat geldt ook voor het onkruid”, merkt Van der Werff op. “De grootste winst van de ecoRobotix zit voor ons op dit moment in aardappelopslag en kruiskruid in uien.”
Roofinsecten verlagen infectiedruk in suikerbietenteelt
Tekst: Kim Sjoers en Martin de Vries
Beeld: IRS en Martin de Vries