Het wintertarweras Chevignon, van het Franse veredelingsbedrijf ASUR-Plantbreeding, is in 2023 de meest geteelde wintertarwe in Europa. In totaal is er op meer dan 13.800 ha via de basiszaadvermeerdering meer dan 125.000 ton gecertificeerd zaaizaad van Chevignon geproduceerd. Voor uitzaaiseizoen 2022 is er in Europa op 700.000 hectare Chevignon uitgezaaid.
Chevignon is een vroege Franse baktarwe met een hoge korrelopbrengst, hoog hectolitergewicht, goede gezondheid en een goede balans tussen eiwitgehalte en opbrengst.
Waar komt Chevignon vandaan?
Chevignon heeft z’n introductie gehad in het jaar 2016, in met name, Midden- en Noord-Frankrijk. In de officiële Franse CTPS tarwe proeven stond Chevignon stijf bovenaan in de uitslagen: hoge korrelopbrengsten en goede ziekteresistenties. Dit bleef niet ongemerkt voor akkerbouwers en handelsbedrijven in andere landen.
In 2017 is het geïntroduceerd door Limagrain en SCAM in België en vervolgens heeft het een zegetocht gemaakt naar andere landen. Ook in Nederland is het wintertarweras in het pakket van Limagrain. Vandaag de dag is Frankrijk qua vermeerderingsareaal nog koploper met meer dan 7.500 ha. Chevignon, gevolgd door Duitsland met 4.400 ha. In Nederland staat het wintertarweras in de top 3 samen met KWS Extase en WPB Calgary.
ASUR-Plantbreeding
Het veredelingsbedrijf ASUR-Plantbreeding dat is gesitueerd in Noord-Frankrijk bij de stad Compiègne is onderdeel van de SAATEN-UNION groep.
René Boons, area manager Benelux bij SAATEN-UNION: “De door ASUR gekweekte wintertarwe variëteiten passen uitstekend in het Nederlandse klimaat. Naast het ras wintertarwe en de nieuwe opkomende baktarwe SU Addiction, heeft ASUR ook al verschillende hybride tarwe variëteiten gekweekt die hun weg vinden in de markt.”
Hybride tarwe
Hybride tarwe is niet veel anders dan een klassieke tarwe, maar is met een andere techniek veredelt en heterosis zorgt voor sterke, robuuste tarweplanten met bijzondere eigenschappen. Hybride tarwe kan met minder zaaizaad uit dan klassieke tarwe omdat het een veel sterkere uitstoeling kent, en dus meer stengels en aren vormt per stoel, maar wel een hogere opbrengst geeft.
Bron: SAATEN-UNION groep