Na een zeer natte februarimaand sloeg het weer halverwege maart om. Het werd droog, erg droog! Het was dus de kunst om het weinige vocht, broodnodig voor het kiemen van de voorjaarsgewassen, vast te houden. Interessant hiervoor is de ploeg-vorenpakker combinatie.
In de omgeving van Boechout (Antwerpen) zagen we een Kverneland vijfscharige varioploeg van Landbouwdiensten WKS voorzien van een Kverneland Packomatvorenpakker aan het werk.
Vorenpakkers
Vorenpakkers worden vooral toegepast bij het voorjaarsploegen op zand en niet te zware gronden, omdat de grond tussen ploegen en zaaien niet voldoende natuurlijk kan bezakken. Het mechanische aandrukken met een vorenpakker zorgt voor het verminderen van de spoordiepte bij het berijden van het land, het produceren van een vlak zaaibed met een constante diepte, een niet te fijne verkruimeling om winderosie tegen te gaan en het heeft een positief effect op het vochtgehalte van de grond. Dit laatste kenmerk is dit jaar actueler dan ooit want 2020 staat nu al op de lijst van jaren met langdurige droogte.
“De extra verkruimelrol zorgt ervoor dat in één bewerking een vlak zaaibed wordt verkregen”, verklaart Lennert Keppens.
Efficiënte combinatie
Landbouwdiensten WKS uit Westerlo zet deze combinatie in voor het vierde seizoen. De Kverneland Packomat-vorenpakker die reeds in 1992 werd geïntroduceerd, is uitgegroeid tot een begrip. Met de Packomat wordt het ploegwerk in één werkgang geëgaliseerd en aangedrukt en worden kluiten gebroken zodat een zaaiklaar perceel achterblijft.
Voordeel Packomat
Voordeel van de Packomat ten opzichte van conventionele vorenpakkers is dat een deel van het ploeggewicht wordt gebruikt om druk te zetten op de vorenpakker. De pakker is scharnierend en verstelbaar opgehangen aan een arm die aan de ploeg vastzit. De druk op de grond wordt met een hydraulische cilinder tussen de arm en de pakker geregeld. De ringdiameter van de pakker van WKS bedraagt 60 cm.
“Op advies van onze dealer Niels Marien uit Geel is de eerste schaar van onze LS 100 vijfschaar niet variabel. Hierdoor komt de ploegkop dichter bij de trekker, waardoor het hefboomeffect vermindert. Want deze combinatie ploeg-vorenpakker legt toch heel wat gewicht in de schaal. Aanvankelijk waren we eerder sceptisch voor dit idee, maar in de praktijk werkt het prima en vormt onze Valtra T170 een goed team met de Kverneland-combinatie”, licht chauffeur Lennert Keppens toe. “De extra verkruimelrol is ideaal voor het werk in lichte grond, waardoor in één bewerking een ideaal zaaibed wordt verkregen. We hebben ons gespecialiseerd in werkzaamheden voor de teelt van suiker- en voederbieten en de Packomat laat een ideaal zaaibed achter voor bieten, namelijk een losse goed doorlatende ondergrond met een aangedrukte toplaag. In het najaar wordt onze combinatie ook gewaardeerd door melkveehouders voor weide vernieuwing en blijvend grasland omdat ze een mooi vlak zaaibed achterlaat zonder spoor vorming. Doordat we ze in deze periode ook kunnen inzetten, maakt dat we ze sneller kunnen afschrijven.”
Capaciteit
“De capaciteit is ook mooi meegenomen. Deze varieert uiteraard van de grootte en vorm van het perceel, maar ligt gemiddeld op 1,30 hectare per uur. De Packomat beïnvloedt de wenteltijd niet op de kopakker en de kopakkers kunnen gemakkelijk worden bewerkt door de ploeg en de pakker. Tijdens transport hangt de pakker boven de ploeg, waardoor er geen tijd verloren gaat door aan- of afkoppelen” besluit Lennert Keppens van WKS.
Bij het wentelen wentelt de Packomat synchroon mee over de ploeg.
Tekst en foto’s: Jan Ebinger