Uienzaadveredelaar De Groot en Slot heeft wereldwijd proefvelden liggen. Het zaaien op deze proefvelden gaat op bedjes waarbij op een aantal meter vijf of zes regeltjes worden gezaaid. Op het punt waar vervolgens weer een nieuw plotje begint, moet een proefveldzaaimachine bij uitstek een precisiemachine zijn.
Om onder verschillende omstandigheden een egaal zaaibeeld en daarmee consistente proefresultaten te bewerkstelligen, heeft machinefabrikant Kramer bv uit Bant een bijzondere gedragen zaaimachine ontwikkeld. Ondanks dat die nog verder moet zijn getest, is de zaaier bij voorbaat al een prestigeproject voor Kramer en voor De Groot en Slot de sleutel naar toekomstbestendige beproevingen.
Plotjes zaaien
Om de plotjes te kunnen zaaien heeft deze 2.0-versie, zoals Peter Strijbis van De Groot en Slot de zaaimachine omschrijft, een verkleind zaaihuis en een speciaal ontwikkeld programma om het zaaihuis te kunnen leegzuigen. “Een plot is een bedje waarop vijf of zes regeltjes zonder afwijkingen moeten zijn gezaaid. Wij moeten ieder zaadje van uien of sjalotten, elke nummertje, apart kunnen bekijken. Om te beoordelen hoe ieder zaadje groeit, wil je de juiste tussenruimtes hebben en gelijke waarden creëren. Als het plantje een afwijkende vorm aanneemt, moet je kunnen uitsluiten dat dit het effect is van de machine. Dat is het grootste nadeel van de huidige manier van zaaien, die toch meer onregelmatig is.”
De nieuwe Kramer-zaaimachine kan worden afgesteld op de tussenruimte tussen de zaadjes in centimeters en op de hoeveelheid zaadjes per plotje. Bij De Groot en Slot hebben ze twee jaar met een prototype van de 2.0-versie gedraaid. Dit was een zelfrijder. “Die ervaringen geven ons vertrouwen in de daadwerkelijk proefveldzaaimachine.” De getrokken gedragen versie, waar Kramer sowieso in gespecialiseerd is, is bedrijfsklaar. Ook de trekker is geleverd en voorzien van gps. “Nu gaan we testen, testen, testen. Zuiverheid bij het zaaien is prioriteit, een mix is in dit werk uit den boze. Voor ons is een clean zuiver beeld cruciaal. Dus gaan we op het droge oefenen, in de kas en op het veld.”
Proefveldzaaimachine testen
Volgens Strijbis moet een proefveldzaaimachine eerst een jaar volledig zijn getest en zullen er altijd nog verbeteringen komen, maar zet Kramer op dat gebied echt stappen vooruit. “Qua ontwikkeling zijn we er bijna met de 2.0 versie. Als veredelingsbedrijf zitten we bovenop de ontwikkeling, maar het is ook vooral een pluim voor Kramer omdat daar vele avonden is gesleuteld om de techniek perfect te krijgen. Het is ten eerste een kostbare machine, maar het is ook vooral een compliment richting Kramer omdat zij hun nek uitsteken om de techniek waterdicht te krijgen. Ik denk dat veel bedrijven jaloers kijken naar de gigantisch stap die wij met de proefveldzaaimachine vooruit zetten.”
Om de proeven zoveel mogelijk aan te laten sluiten bij de praktijk, liggen de blokken tussen de gewone ‘consumptie’-teelt. In de consumptieteelt worden precisiezaaimachines gebruikt, als veredelingsbedrijf moeten wij de praktijk benaderen in onze proeven. Deze precisie-proefveldzaaimachine vervult onze lang gekoesterde wens hierin.
Niet zomaar mee wegrijden
Strijbis stelt dat niet iedereen zomaar met de proefzaaimachine kan wegrijden. “Voor de bediening is er best wel een uitgebreide handleiding. We hebben ook een stappenplan ontwikkeld om de chauffeur optimaal te instrueren. Ik was zelf bij de ontwikkeling betrokken en dan groei je er wel in.”
“Voor het optimaal functioneren van de zaaimachine moet de trekker wel aan bepaalde specificaties voldoen. De Groot en Slot heeft een trekker die nu ook voor deze werkzaamheden ingezet kan worden.” De zaaimachine kan op verschillende spoorbreedtes en aantal elementen worden uitgevoerd. “We kunnen zaaien op 1,50, 1,80 en 2,00 meter.” Ook de trekker die voor de zaaimachine komt te staan kan op drie spoorbreedtes worden uitgevoerd. Er is ook een mogelijkheid om granulaat mee te geven ofvloeibare meststoffen mee te druppelen.
Strijbis heeft nu vooral veel zin om met de Kramer-proefveldzaaimachine 2.0 aan de slag te gaan. Hij verwacht dat de machine in de loop van het seizoen ‘uitgetest’ is. “We hebben met het prototype gezien wat een prachtig resultaat dit heeft opgeleverd.”
Dit is een artikel uit de Akkerbouwkrant. Wil je deze thuis ontvangen? Klik hier.
Tekst: Martin de Vries
Beeld: De Groot en Slot