Tips om schade door uienvlieg te beperken

Afgelopen jaar veroorzaakte de uienvlieg lokaal grote schade in zaaiuien en eerstejaarsplantuien. De insect overleeft in de winter op uienresten. Dit betekent dat wanneer afgelopen seizoen ergens veel problemen waren; er voor komend seizoen een hoge druk van uienvlieg kan worden verwacht bij het begin van de uienteelt in die omgeving. Hoe pak je de uienvlieg aan?

Uienvlieg

De volwassen vlieg zet haar eitjes af bij het jonge uienplantje en vervolgens vreten de larven de uitjes kapot. Met name op lichtere gronden kan het aantastingsniveau zeer hoog zijn.

Steriele Insecten Techniek

In een aantal regio’s is de Steriele Insecten Techniek (SIT) beschikbaar. Hierbij worden steriele mannetjes uitgezet die vervolgens paren met vrouwtjes. De eitjes worden niet bevrucht en zodoende komen er geen larven in het uiengewas.

Onderzoek

In de regio’s waar de druk hoog is en geen SIT beschikbaar is, kan de insect voor grote problemen zorgen. Afgelopen jaar heeft dit op een aantal percelen tot tientallen procenten plantwegval geleid en daarmee opbrengstderving.

Bron: Agrifirm