Voor 2021 zijn er zes private verzekeraars erkend door het Departement Landbouw en Visserij om een brede weersverzekering aan te bieden. In vergelijking met dit jaar is er één nieuwkomer. De tussenkomst van de overheid in de verzekeringspremie bedraagt opnieuw maximaal 65 procent.
Het Departement wil ook de aandacht vestigen op het feit; dat sommige polissen stilzwijgend kunnen verlengd zijn als die niet tijdig worden opgezegd. “Neem dus zeker je polis ter hand en bekijk zorgvuldig de opzegtermijn”, klinkt het.
Schade aan landbouwgewassen
Nadat de het Landbouwrampenfonds sinds begin dit jaar werd afgeschaft worden, moeten landbouwers zich tot de private verzekeringsmarkt wenden om zich in te dekken tegen schade aan landbouwgewassen die veroorzaakt wordt door extreme weersomstandigheden. Om deze zogenaamde brede weersverzekering van de grond te krijgen, voorziet de overheid de eerste jaren een tussenkomst in de verzekeringspremies.
De goedkeuring van de modaliteiten ervan door het Vlaamse Parlement ging niet vanzelf, maar uiteindelijk werden in het najaar van 2019 dan toch vijf private aanbieders van deze brede weersverzekering erkend. Het gaat om twee Belgische aanbieders: KBC Verzekeringen en MS AMLIN Insurance, exclusief aangeboden door Nuytten Verzekeringen NV. Daarnaast zijn ook de NV Hagelunie, Vereinigte Hagel en Onderlinge hagelverzekering Maatschappij AgriVer BA. Die laatste werkt samen met OFH/BFAO voor het aanbieden van een brede weersverzekering aan fruittelers. Voor 2021 komt er nu een extra speler bij die een erkenning van de overheid op zak heeft: Vanbreda Risk and Benefits.
Weersverzekering voor open teelt
Al deze private spelers bieden land- en tuinbouwers een verzekering aan voor hun open teelt, zoals fruitteelt of akkerbouw, tegen schade door extreme en ongunstige weersomstandigheden. Deze verzekering dekt minstens de fenomenen storm, hagel, vorst, ijs, regenval en droogte. “Wanneer er door ongunstige weersomstandigheden schade is aan de teelten, wordt deze, conform de polisvoorwaarden, afgehandeld tussen de landbouwer en de verzekeraar”, legt het Departement Landbouw en Visserij uit.
De overheidsdienst waarschuwt land- en tuinbouwers er wel voor zich eerst goed te informeren. “Er zijn grote verschillen tussen de verschillende erkende verzekeringspolissen. We raden landbouwers aan goed de voorwaarden en details van de polissen te lezen en te bekijken welke verzekering het best aansluit bij de behoeften van het bedrijf. Vandaar is het belangrijk dat de offertes tijdig worden opgevraagd zodat er voldoende tijd rest om de voorwaarden zorgvuldig te bekijken en te vergelijken”, klinkt het. Om dat te vergemakkelijken, heeft het Departement een lijst van aandachtspunten opgemaakt.
Cijfers over het aantal afgesloten polissen in 2020 zijn nog niet beschikbaar, ook niet over het bedrag dat de Vlaamse overheid is tussengekomen in de verzekeringspremies. Die tussenkomst bedraagt maximaal 65 procent van de jaarlijkse verzekeringspremie, exclusief verzekeringstaks. Ook in 2021 blijft het subsidiepercentage op 65 procent liggen.
Polissen stilzwijgend verlengd
Wel waarschuwt het Departement ervoor dat bepaalde polissen stilzwijgend verlengd worden als ze niet tijdig opgezegd worden. “Bekijk dus zorgvuldig je verzekeringspolis”, luidt het. Ook de datum van afsluiting van de polis verdient voldoende aandacht. Wie zijn verzekering bijvoorbeeld dit jaar begin juni afsloot, kan voor teelten waarbij de schade het gevolg is van weersomstandigheden die zich voordeden vóór juni, geen aanspraak maken op tussenkomst van de verzekeraar.
Bron: VILT