Akkerbouwer Norbert Géron uit het Zuid-Limburgse Mechelen ervaart een moeizaam aardappelseizoen tot nu toe. Door een nat voorjaar kan hij pas op 12 mei beginnen met zijn achtentwintig hectare Fontanes te planten. Hierdoor is het pootgoed te lang in de koeling blijven liggen en hebben ze niet de ideale opstart gehad. Wat de oogst na dit seizoen gaat opbrengen, is afwachten.
Proeven van de aardappelverwerkende partij tonen aan dat er te weinig stikstof in de grond zit gedurende het seizoen. Om te voorkomen dat de aardappelen geel worden, heeft Géron besloten om nog een tweede extra gift (230 kilogram) KAS te strooien. Dat resulteert in augustus pas dat de aardappelen zich goed ontwikkelen.
Hoge Phytophthoradruk
De twee droge maanden na het poten, juni en juli, verliepen vrij rustig. In een cyclus van acht of negen dagen moet er gespoten zijn om phytophthora te bestrijden. Als het weer omslaat en de regen richting Zuid-Limburg trekt, moet Géron alle zeilen bijzetten. De phytophthora grijpt snel om zich heen. De spuitcyclus is bijgesteld naar drie of vier dagen om de ziekte zo snel mogelijk te onderdrukken.
“Onderzoeken tonen aan dat de laatste jaren nieuwe stammen de overhand nemen en veel agressiever zijn. Deze nieuwe stammen ontwikkelen zich gemakkelijker en sneller”, vertelt Géron. Daarom gebruikt hij ook diverse producten met verschillende werkingsmechanismen. Daarnaast heeft Géron, één keer in de veertien dagen, de bladvlekziekte alternaria preventief bestreden. Tot slot heeft de akkerbouwer rond de langste dag de percelen bespoten met Gazelle voor de toprolluis en de Coloradokever.
MH-bespuiting
Na de regen van medio augustus heeft de MH- bespuiting plaatsgevonden. De primaire knollen kunnen verder uitgroeien terwijl de secundaire knollen stil vallen. “Deze ronde tekent het seizoen. Op plaatsen staat het water in de spuitbanen. Daarom spuit ik altijd met een trekker van 240 pk, ik moet overal door kunnen rijden”, aldus Géron. De MH- bespuiting was de veertiende ronde en Géron denkt nog lang niet klaar te zijn om zijn gewas gezond te houden.
Vandaag de dag voert Géron zijn gewasbescherming uit met een nieuwe Case Puma 240 en een Amazone UX 4200 getrokken veldspuit met spuitbomen van 39 meter. “Spuiten is niet mijn hobby, maar om mijn gewas gezond te houden zal ik wel moeten”, vertelt Géron. “Daarom heeft de veldspuit de breedste spuitbomen wat verkrijgbaar is.”
MagGrow technologie
Dat we de komende jaren gewasbescherming moeten blijven toepassen is volgens Géron een feit. Hij is van mening dat eerst de raseigenschappen moeten veranderen. Wel is hij erg gecharmeerd van de technologie van MagGrow. Waarbij gewasbeschermingsvloeistof wordt blootgesteld aan statische niet-uniformele magnetische velden. Hierdoor verandert de fysieke eigenschap van de vloeistof waarbij er een karakteristieke druppel, adhesie en oppervlaktespanning ontstaat. “Hierdoor wordt de negatief geladen druppel door het positief geladen aard- of plantoppervlak aangetrokken. Dit resulteert in minder drift”, vertelt Géron tenslotte. “Voor mij is dit de toekomst.”
Dit is een artikel uit de Akkerbouwkrant. Wil je deze thuis ontvangen? Klik hier.
Tekst en beeld: Jens Kusters